Οι περισσότεροι από εμάς θα ήθελαν να έχουν ένα μεγάλο λαμπερό λευκό χαμόγελο όπως οι ηθοποιοί του Χόλυγουντ. Μελέτες δείχνουν ότι το 18-52% των ανθρώπων είναι δυσαρεστημένοι με το χρώμα των δοντιών τους.

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η λεύκανση των δοντιών είναι μια από τις πιο διαδεδομένες διαδικασίες καθώς τα «τέλεια δόντια» παρουσιάζονται καθημερινά μέσα από διάσημα πρόσωπα σε περιοδικά, τηλεόραση, κινηματογράφο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η τάση όμως αυτή για λεύκανση δοντιών δεν γίνεται μόνο με την πεποίθηση ότι θα γίνουμε πιο ελκυστικοί, αλλά ότι παράλληλα τα κατάλευκα δόντια είναι και πιο υγιή. Παρόλα αυτά, η απόχρωση των δοντιών μας εξαρτάται από το εγγενές χρώμα τους, που επηρεάζεται εν μέρει από τα γονίδια και την ηλικία μας και συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα, την διατροφή, την κατανάλωση διάφορων ποτών και την λήψη φαρμάκων. Με το πέρασμα του χρόνου τα δόντια δείχνουν όντως πιο κίτρινα καθώς το σμάλτο των δοντιών αρχίζει να φθείρεται.

«Λεκέδες» στα δόντια

Πολλά από τα πειράματα στο χρώμα των δοντιών έχουν διεξαχθεί σε εργαστηριακούς δοκιμαστικούς σωλήνες, και όχι στα στόματα των ανθρώπων. Συχνά χρησιμοποιούνται δόντια αγελάδων επειδή δίνουν στους ερευνητές μια μεγαλύτερη επιφάνεια για έρευνα ενώ σε μερικές περιπτώσεις εξάγονται και ανθρώπινα δόντια.

Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο Mark Wolff διεξήγαγε πειράματα για την αντίδραση του χρώματος που θα είχαν τα δόντια αγελάδων, με την επαφή τους με το μαύρο τσάι και το κόκκινο και λευκό κρασί. Χωρίς έκπληξη το κόκκινο κρασί φάνηκε ότι αφήνει τους περισσότερους λεκέδες στα δόντια ενώ παραδόξως το μαύρο τσάι δεν λεκιάζει τα δόντια εκτός κι αν έχει προηγηθεί λευκός οίνος. Φαίνεται ότι το όξινο περιεχόμενο του κρασιού έκανε το σμάλτο ελαφρώς πιο πορώδες, επιτρέποντας στο τσάι να αφήσει τα σημάδια του.

Αυτές οι λεκέδες-κηλίδες με βάση τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνονται αποχρωματίζουν τα δόντια αλλά δεν τα κάνουν ανθυγιεινά. Άλλωστε αν κάποιος έχει κατάλευκα δόντια δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να μην έχει κάποια μόλυνση ενώ αντίθετα αν κάποιος έχει πιο κιτρινωπά δόντια δεν σημαίνει ότι δεν είναι υγιή.

Μαύρη κηλίδα
Υπάρχει ακόμα ένας τύπος λεκέ στα δόντια ο οποίος είναι η μαύρη γραμμή ανάμεσα στα δόντια και τα ούλοι. Το συγκεκριμένο πρόβλημα συζητιέται ανάμεσα στους ειδικούς των δοντιών περισσότερο από ένα αιώνα καθώς πρόκειται για ένα είδος οδοντικής πλάκας που περιλαμβάνει ασβέστιο, φωσφορικό άλας, διάφορα βακτήρια και κάποια μορφή σιδήρου ή χαλκού, που δημιουργεί το μαύρο χρώμα.

Περιέργως, μερικές μελέτες – αν και όχι όλες – έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά με μαύρο λεκέ είναι λιγότερο πιθανό να έχουν τερηδόνα ενώ θεωρείται ότι τα μικρόβια στο λεκέ μπορεί να είναι και προστατευτικά.

Φυσικά, σε μερικές περιπτώσεις ο περίεργος αποχρωματισμός των δοντιών μπορεί να υποδηλώνει φθορά ή άλλη ασθένεια πράγμα που αξίζει τον έλεγχο των κηλίδων-λεκέδων από τον οδοντίατρο. Αλλά ακριβώς όπως τα λευκά δόντια δεν είναι απαραιτήτως υγιή, τα αποχρωματισμένα δόντια δεν είναι απαραίτητα κακά.

Συνεχίζεται ακόμα να πιστεύετε στα πολύ αστραφτερά δόντια;
Ακόμη κι αν ναι, στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε μεγάλες σειρές με προϊόντα λεύκανσης όπως οδοντόκρεμες, οδοντικές ταινίες, τζελ και πλαστικές Οδοντοστοιχίες που φοριούνται το βράδυ. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα περιέχουν μια ουσία που προσθέτει ένα καταπράσινο χρώμα στα δόντια για να εξουδετερώσει οποιαδήποτε κίτρινη απόχρωση, με αποτέλεσμα τα δόντια που εμφανίζονται ακόμη πιο λευκά.

Οι επαγγελματίες οδοντίατροι τείνουν να προσφέρουν θεραπείες που χρησιμοποιούν ισχυρότερους λευκαντικούς παράγοντες από ό, τι μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο. Ωστόσο, οι ανασκοπήσεις του εύρους διαθέσιμων θεραπειών δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα ποικίλει σημαντικά ενώ τέλος η λεύκανση μπορεί ακόμη και να προκαλέσει προσωρινή ευαισθησία στα δόντια ή τα ούλα κάποιων ανθρώπων.

Γι’ αυτό πριν δοκιμάσετε κάτι ρωτήστε και μάθετε από ειδικούς. Η στοματική υγεία είναι σημαντική για την λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού μας.

scinews.eu