Η επέμβαση του Facelift – Ρυτιδεκτομή της πλαστικής χειρουργικής στοχεύει στην εξομάλυνση των ρυτίδων και την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος και των ιστών του προσώπου. Με το χειρουργείο αυτό αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα πιθανή συνυπάρχουσα χαλάρωση της περιοχής του λαιμού, για την επίτευξη ενός αρμονικού αποτελέσματος. Το facelift επιλέγεται από σχετικά νέους ασθενείς, ώστε να διατηρήσουν την νεανική τους εμφάνιση και να προλάβουν περαιτέρω χαλάρωση, αλλά και από πιο ηλικιωμένα άτομα, ώστε να αποκτήσουν μία νεώτερη μορφή.

Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα ποικίλουν από μια διακριτική ανανέωση της εμφάνισης του προσώπου έως μια δραματική βελτίωση του, ανάλογα με τη βαρύτητα των σημαδιών γήρατος του ασθενούς. Καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία, το πρόσωπο μας αρχίζει να εμφανίζει ρυτίδες καθώς το δέρμα του χάνει από την ελαστικότητά του. Ένα από τα πρώτα σημάδια είναι οι βαθιές ρινοπαρειακές ρυτίδες που εμφανίζονται ακόμα και χωρίς το άτομο να χαμογελάει.

Περαιτέρω χαλάρωση του δέρματος και των υποκείμενων ιστών του προσώπου προκαλεί αύξηση του βάθους των ρυτίδων στα μάγουλα και συχνά δημιουργούνται ‘‘διπλοσάγονα’’ κατά μήκος της κάτω γνάθου. Σε πιο προχωρημένη γήρανση, το δέρμα και το λίπος κάτω από το πηγούνι χαλαρώνουν, και κάθετες χορδές εμφανίζονται στο λαιμό.

Επειδή είναι ασυνήθιστο να υπάρχει γήρανση του δέρματος μεμονωμένα στο πρόσωπο χωρίς να συνοδεύεται από αλλαγές στο λαιμό, πρόσωπο και λαιμός συνήθως αντιμετωπίζονται συγχρόνως χειρουργικά.

Η ρυτιδεκτομή (facelift) πραγματοποιείται μέσω τομών μέσα σε ήδη υπάρχουσες πτυχές γύρω από τα ώτα (αυτιά), καθώς και στο τριχωτό της κεφαλής.

O χειρουργός ‘‘τεντώνει’’ το δέρμα του προσώπου και του λαιμού μέσω των τομών αυτών, αφού πρώτα συσφίξει αφενός τους βαθύτερους ιστούς του προσώπου και του λαιμού και αφετέρου τους μύες και τις περιτονίες, ώστε να απαλύνει τις ρυτίδες και να δώσει ένα καλύτερο σχήμα στο προφίλ του λαιμού.

Πολλές φορές, η αυτομεταμόσχευση λίπους διορθώνει υπολειπόμενες μικρές ατέλειες του όγκου και του σχήματος του προσώπου (π.χ. ενίσχυση των ζυγωματικών, μικρή αύξηση του πηγουνιού κλπ), συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη ενός άρτιου αισθητικά αποτελέσματος.

Το χειρουργείο διαρκεί τρεις με τέσσερις ώρες και μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία.

Ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο για μία νύχτα και μπορεί να λουστεί την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.
Τα ράμματα αφαιρούνται πέντε έως δέκα ημέρες μετά το χειρουργείο και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ενασχολήσεις μετά από δυο εβδομάδες. Το facelift συμβάλει ώστε να φαινόσαστε πέντε με δέκα χρόνια νεώτερη στο πρόσωπο και μπορεί να επαναληφθεί μετά από χρόνια, αλλά ως χειρουργείο είναι πολύ μικρότερο σε έκταση.

Επιπλοκές μετά από facelift είναι σπάνιες αλλά μπορούν να συμβούν. Αυτές περιλαμβάνουν: μικρή αιμορραγία, μόλυνση, καθυστερημένη επούλωση του δέρματος, τραυματισμό του προσωπικού νεύρου, τοπική αλλοίωση του χρώματος του δέρματος, τοπική υπαισθησία του δέρματος, ασυμμετρία και μη αποδεκτή επούλωση.

Η πιθανότητα της αιμορραγίας και δημιουργίας αιματώματος αυξάνει εάν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή ή εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Το ρίσκο επιπλοκών κατά την επούλωση αυξάνει σε διαβητικούς, άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες και ασθένειες του κολλαγόνου, καθώς επίσης και σε καπνιστές.

Οι τραυματισμοί του προσωπικού νεύρου καθώς και η τοπική αλλοίωση του χρώματος του δέρματος, συνήθως αποκαθίστανται σε μικρό χρονικό διάστημα μετά το χειρουργείο.

Με τον κατάλληλο προεγχειρητικό έλεγχο και ακολουθώντας τις συμβουλές του ιατρού σας, η πιθανότητα να εμφανίσετε κάποια από αυτές τις επιπλοκές είναι πολύ μικρή. Η διάρκεια του αποτελέσματος της ρυτιδοπλαστικής είναι διαφορετική, καθώς επηρεάζεται από παράγοντες όπως: το κάπνισμα, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και τη γενετική προδιάθεση στην γήρανση του κάθε ατόμου.
Μπορεί όμως να ειπωθεί με βεβαιότητα, ότι το άτομο που υποβάλλεται σε ρυτιδεκτομή, γυρνά το ρολόι της γήρανσης του προσώπου του, αρκετά χρόνια πίσω…

 

 

 

 

Δασκαλάκης Εμμανουήλ

Πλαστικός Χειρούργος