Πυκνά δάση, πλούσιες πηγές, αλπικά τοπία, λιβάδια και εντυπωσιακές δρακόλιμνες συνθέτουν το σύμπλεγμα του Σμόλικα. Για τους λάτρεις της ορεινής πεζοπορίας, το δεύτερο υψηλότερο ελληνικό βουνό φαντάζει ιδανικό. Το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου απλώνεται στα βόρεια του νομού Ιωαννίνων, ενώ ένα μικρό τμήμα του καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών.

Ο κύριος όγκος του βουνού σχηματίζεται από οφιόλιθους, αδιάβροχα πετρώματα δηλαδή, τα οποία σε συνδυασμό με τις πολλαπλές βροχοπτώσεις, έχουν δημιουργήσει μια σπάνια αφθονία επιφανειακών νερών.  Εντυπωσιακό είναι ότι από την ψηλότερη κορυφή του συμπλέγματος, στα 2.637 μέτρα σχηματίζεται ένας κώνος. Πάνω από τα 2.000 μέτρα καταγράφονται 14 κορυφές, ενώ σε υψόμετρα από τα 1.000 έως τα 2000 υπάρχουν συνολικά 48 κορυφές. Κάτω από τον κώνο που σχηματίζει η κορυφή του Σμόλικα, βρίσκεται η εντυπωσιακή δρακόλιμνη Λύγκα. Είναι μία από τις αλπικές λίμνες, που σχηματίζονται κυρίως σε βουνά της Ηπείρου και αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος στην Ελλάδα. Η κορυφή του Σμόλικα σχηματίζει έναν κώνο Η δρακόλιμνη με το σχήμα καρδιάς μαγνητίζει τα βλέμματα καθώς ο πυθμένας της κοκκινίζει. Στα παγωμένα νερά της κολυμπούν τρίτωνες.

Γύρω τη στις παραλίμνιες περιοχές ανθίζουν βιόλες, ορχιδέες, αγριομενεξέδες, σαξιφραγκιές και κρίνοι. Λίγο πιο χαμηλά, σε υψόμετρο 2.170 μέτρων συναντάται μία ακόμη αλπική λίμνη, αυτή της Μόσιας. Στο μεγαλύτερο μέρος του βουνού απουσιάζει το οδικό δίκτυο. Γι΄αυτό στον Σμόλικα βρίσκει καταφύγιο μία τεράστια βιοποικιλότητα που για να την συναντήσει κανείς θα πρέπει να περπατήσει χιλιόμετρα στα πυκνά δάση και στα αλπικά λιβάδια του βουνού. Ο Σμόλικας είναι ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της χώρας μας για τα μεγάλα, σπάνια θηλαστικά. Εκεί ζουν σε υγιείς πληθυσμούς αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια, και αγριόγατες.

Δείτε από ψηλά το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μέσα από το βίντεο του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου και της ιστοσελίδας Epirustravel.eu …

 mixanitouxronou.gr