Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μια μελέτη ορόσημο από ειδικούς του πανεπιστημίου του Stirling θα βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να εντοπίζουν πιο εύκολα το σοβαρό και προγεννητικό άγχος στις έγκυες από την απλή φυσιολογική ανησυχία που νιώθει μια μέλλουσα μητέρα.

Το σοβαρό άγχος στο ξεκίνημά του μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί και η μέχρι σήμερα υπάρχουσα καθοδήγηση των επαγγελματιών υγείας είναι να εφαρμόζουν το ίδιο εργαλείο αντιμετώπισης του που χρησιμοποιείται και για την ανίχνευση αγχωδών διαταραχών στο γενικό πληθυσμό. Όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι αυτά τα γενικά εργαλεία αναφέρουν φυσικά συμπτώματα – όπως αίσθημα παλμών ή δυσκολίες στον ύπνο – τα οποία μπορούν να αποτελούν και κοινά συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης.

Η νέα πολυεπιστημονική μελέτη που έγινε από τους ερευνητές του Κέντρου «Nursing, Midwifery and Allied Health Professions Research Unit (NMAHP-RU)» στο Stirling , εντόπισε μια σειρά συμπτωμάτων που είναι αξιόπιστοι δείκτες προγεννητικού άγχους.

Ο Andrea Sinesi, ο οποίος ήταν επικεφαλής του έργου στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, τόνισε ότι η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι το προγεννητικό άγχος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μεταγεννητικής κατάθλιψης και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του παιδιού, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, οι κλίμακες άγχους και ανησυχίας που αναπτύχθηκαν για τον γενικό πληθυσμό δεν είναι αξιόπιστες όταν η εξέταση αφορά έγκυες γυναίκες.

Όπως είπε, η έρευνα αυτή εξέτασε όλες τις μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία 30 χρόνια – που ήταν καλής ή εξαιρετικής μεθοδολογικής ποιότητας – και χρησιμοποιούσαν κλίμακες ανησυχίας με έγκυες γυναίκες. Επίσης, τόσο το περιεχόμενο όσο και οι ψυχομετρικές ιδιότητες αυτών των μελετών έχουν συστηματικά εξεταστεί και αξιολογηθεί.

Μέσα από αυτή την ανάλυση, κατάφεραν να εντοπίσουν μια σειρά από συμπτώματα που αποδεικνύονται σταθερά ως αξιόπιστοι και έγκυροι δείκτες προγεννητικού άγχους, όπως τα υψηλά επίπεδα ανησυχίας, τα συμπτώματα πανικού, ο φόβος για τον τοκετό και οι υπερβολικές ανησυχίες για την υγεία του μωρού.

Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν κάποιο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά το 15% όλων των εγκύων γυναικών πάσχουν από συμπτώματα αρκετά σοβαρά για να επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινή τους ζωή. Τα αποδεικτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών που αντιμετωπίζουν προγεννητικό άγχος δεν έχει εντοπιστεί και, συνεπώς, δεν έχει καμία υποστήριξη.

Επί του παρόντος, το Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας συνιστά τη χρήση ενός γενικού εργαλείου ανίχνευσης άγχους, το οποίο μπορεί να μην είναι αρκετά ευαίσθητο για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζονται από την ανασκόπηση ως ισχυροί δείκτες στη διάγνωση του προγεννητικού άγχους θα αποτελέσουν μέρος μιας νέας κλίμακας, την οποία αναπτύσσει επί του παρόντος ο κ. Sinesi και οι συνεργάτες του.

Ο γενικός στόχος της έρευνας είναι να αναπτυχθεί μια κλίμακα ανίχνευσης για το προγεννητικό άγχος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μαίες και άλλοι επαγγελματίες υγείας για να εντοπίσουν τις γυναίκες με αυξημένα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως είπε ο κ. Sinesi. Ως εκ τούτου, τα συμπτώματα που εντοπίστηκαν χρησιμοποιούνται τώρα για την ανάπτυξη ενός σύντομου και εύκολου στην ολοκλήρωση εργαλείου για τον εντοπισμό των γυναικών που αντιμετωπίζουν σοβαρό προγεννητικό άγχος και για τον αποκλεισμό των γυναικών που αντιμετωπίζουν φυσιολογική ανησυχία σχετιζόμενη με την εγκυμοσύνη.

Πηγές:

https://www.stir.ac.uk/

https://www.news-medical.net/news/20190125/New-study-will-improve-identification-antenatal-anxiety.aspx – Kate Anderton, B.Sc. Biomedical Sciences, Cell Biology
naftemporiki