Ιδιαίτερα επωφελή για τους πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα μπορεί να αποδειχθούν φάρμακα που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην αντιμετώπιση μεταβολικών διαταραχών, όπως ο διαβήτης και η υπεριλιπιδαιμία, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από το University College London (UCL).

Μελέτη που εκπόνησαν έδειξε ότι οι στατίνες, το πολύ γνωστό αντιδιαβητικό μετφορμίνη και μια συγκεκριμένη κατηγορία αντιυπερτασικών (οι ανταγωνιστές ασβεστίου) μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο αυτοτραυματισμού και τις πιθανότητες νοσηλείας στους πάσχοντες από σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή.

Διαπιστώσεις

Μελετώντας το ιατρικό ιστορικό περισσότερων από 140.000 ασθενών με τα παραπάνω ψυχικά νοσήματα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν μετφορμίνη είχαν 27% μικρότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για την ψυχική τους νόσο και μικρότερο κίνδυνο να βλάψουν τον εαυτό τους. Ανάλογες διαπιστώσεις έγιναν και για όσους λάμβαναν στατίνες (μείωση του κινδύνου κατά 25%), αλλά και τους αποκλειστές διαύλων του ασβεστίου (20% μικρότερος κίνδυνος).

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία χαρακτηρίστηκαν «αξιοσημείωτα», δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Psychiatry».

«H αντιμετώπιση μιας σοβαρής ψυχικής νόσου, όπως η διπολική διαταραχή, αποτελεί πρόκληση. Εδώ και πολύ καιρό είχε διαπιστωθεί ότι ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα, όπως οι στατίνες, θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους πάσχοντες από αυτές τις διαταραχές.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποίησε μια μεγάλη πληθυσμιακή βάση δεδομένων και απέδειξε την επίδραση αυτών των φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρά ψυχικά νοσήματα» τόνισε ο καθηγητής του UCL, δρ Joseph Hayes που εκπόνησε τη μελέτη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας και το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι για το πώς τα συγκεκριμένα φάρμακα μειώνουν τα ψυχιατρικά προβλήματα – υποθέτουν, όμως, ότι η επωφελής δράση τους οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στον εγκέφαλο και στο ορμονικό σύστημα.

Με την εν λόγω έρευνα αυτά τα φτηνά και δοκιμασμένα σε βάθος χρόνου φάρμακα έρχονται να καλύψουν μια βαθιά ιατρική ανάγκη για την αντιμετώπιση νοσημάτων, για τα οποία δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.

 espressonews