Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 18.048 επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης.

Σχεδόν στο σύνολό τους (97,7%) οφείλονται στον τύπο Α του ιού της γρίπης, με κυρίαρχο έως τώρα το πανδημικό στέλεχος A(H1N1)pdm09. Ο εν λόγω υπότυπος του ιού εμφανίστηκε το 2009 και θεωρήθηκε σημαντική μετάλλαξη, καθώς προκάλεσε επιδημία σε πολλές χώρες του κόσμου, με πολλά θανατηφόρα κρούσματα. Έκτοτε, περιλαμβάνεται στο ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, το A(H1N1)pdm09 είναι επίσης κυρίαρχο: Από τα θετικά σε γρίπη Α δείγματα που έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα, 63,6% ανήκουν σε αυτό τον υπότυπο.

Παρ’ ότι η γρίπη βρίσκεται σε φάση έξαρσης, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ακόμη και τώρα ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας ενάντια στην εποχική γρίπη και τις επιπλοκές της.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τα σοβαρά περιστατικά γρίπης (36 μέχρι την περασμένη εβδομάδα), στην πλειονότητά τους οι ασθενείς δεν είχαν εμβολιαστεί παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πηγή: onmed