Σε ετήσια βάση, πραγματοποιούνται στην Ευρώπη 4,5 εκατομμύρια επεμβάσεις καταρράκτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία διαπιστώνει σημαντικές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα.

Έτσι, στην Πορτογαλία πραγματοποιούνται 14 επεμβάσεις καταρράκτη ανά 1000 κατοίκους, αναλογία που φέρνει τη χώρα στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθούν η Γαλλία και η Αυστρία, με 13 επεμβάσεις ανά 1000 κατοίκους. Στον αντίποδα, σε Ιρλανδία και Σλοβακία πραγματοποιούνται μόνο 2 τέτοιες επεμβάσεις ανά 1000 άτομα του πληθυσμού και στην Κύπρο 3.

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται ανάλυση, αφού – όπως συμβαίνει και με άλλα ιατρικά στοιχεία – δεν παρείχε πρόσφατα στοιχεία! Τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα για την Ελλάδα πηγαίνουν πίσω στο 2012 και αναφέρουν 118.720 επεμβάσεις καταρράκτη.

Ο καταρράκτης είναι μια κοινή οφθαλμική πάθηση, η οποία σχετίζεται με τη γήρανση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού ο οποίος θολώνει. Ο καταρράκτης είναι συνδεδεμένος με την τρίτη ηλικία, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρά άτομα, ακόμη και σε βρέφη! Επίσης καταρράκτης μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό ή ως επιπλοκή κάποιας ασθένειας.

 onmed