Ποιος θα σας κάνει ποδαρικό; Σύμφωνα με την παράδοση, πρέπει να είναι ένας καλότυχος άνθρωπος που συμπαθείτε!

Τι λέει η παράδοση; Aυτός που κάνει το ποδαρικό πρέπει οπωσδήποτε να χτυπήσει το κουδούνι ή την πόρτα και όχι να ανοίξει με δικά του κλειδιά. Παλιότερα θεωρούνταν απαραίτητο όποιος κάνει ποδαρικό να κρατά ένα ρόδι (το οποίο σπάει). Αν τα άτομα που έκαναν το ποδαρικό ήταν περισσότερα από ένα, τότε θα έπρεπε να έχουν ένα μόνο ρόδι, το οποίο θα αγγίζουν όλοι μαζί με το δεξί τους χέρι. Μάλιστα όταν σπάνε το ρόδι το έθιμο λέει πως πρέπει να πουν «Όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόση υγεία, ευτυχία και χαρά να έχει το σπίτι μας και τόσα χρήματα η τσέπη μας όλη τη χρονιά»!

Φυσικά, όποιος κάνει ποδαρικό μπαίνει στο σπίτι με το δεξί πόδι. Σε κάποιες περιοχές τον βάζουν να πατήσει με αυτό ένα σίδερο, για να είναι όλοι σιδερένιοι, υγιείς μέσα στο σπίτι.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας κοιτούν τις ρώγες που έχουν βγει από το σπασμένο ρόδι και τις ερμηνεύουν αναλόγως. Όσο πιο γερές και κόκκινες είναι, τόσο πιο ευλογημένος θα είναι ο νέος χρόνος για το σπιτικό.

Αμέσως πρέπει να προσφέρετε κεράσματα (παλιότερα έδιναν γλυκό του κουταλιού), ενώ αν επιλέξετε παιδί για το ποδαρικό, δώστε του ένα χρηματικό ποσό, όπως στα κάλαντα!

 e-daily