Η αυτοβελτίωση στον καθένα ξεχωριστά είναι διαφορετική αλλά ταυτόχρονα η διαδικασία η ίδια. Καθώς όλοι μας έχουμε ανάγκη αυτοβελτίωσης, θεωρήσαμε σκόπιμο να μιλήσουμε με την Dr. Mαρία Λεβέντη ψυχίατρο-ψυχοθεραπεύτρια, η οποία είναι η πλέον εξειδικευμένη στον τομέα της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας. Μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Υγείας Δρόμοι, μας απαντά σε ουσιαστικά ερωτήματα, και μας ξεναγεί σε έναν… κόσμο που όλοι πρέπει να γνωρίσουμε, χωρίς καχυποψίες και ταμπού…

Κυρία Λεβέντη, αρχικά θα θέλαμε να κατατοπίσετε το ευρύ κοινό σχετικά με την Σφαιρική Αντίληψη.

Η Σφαιρική Αντιληπτικότητα είναι η πρώτη ελληνική μέθοδος αυτοβελτίωσης. Για να την μελετήσει ή να την ακολουθήσει κάποιος χρειάζεται να μάθει να χρησιμοποιεί τα 3 κλειδιά.

1ο κλειδί: 8 Διαστάσεις Αντίληψης Εαυτού

2ο κλειδί: Εικονοποίηση

3ο κλειδί: Νοητικές Ασκήσεις Εμπνευσμένης Γεωμετρίας.

Με απλά λόγια είναι μία μέθοδος που σε βοηθάει να βρεις το νόημα της ζωής σου. Να εκτιμήσεις, να αναγνωρίσεις και να αξιοποιήσεις αυτό που είσαι.

Είναι κάτι νέο για την Ελλάδα η Επιστήμη της Σφαιρικής Αντίληψης και αν ναι, πότε άρχισε να κάνει τα «πρώτα της βήματα» στη χώρα μας;

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι η Σφαιρική Αντιληπτικότητα ξεκίνησε από την Ελλάδα.

Είναι μία έμπνευση που ξεκίνησε να παίρνει μορφή το 2003 όταν ενώσαμε τα αποτελέσματα των ερευνών μας ο κ. Καρλαούζος και εγώ. Συγκεκριμένα το δικό μου πεδίο μελετών ήταν η ιατρική, η ψυχιατρική, η ψυχολογία και η ιστορία της τέχνης ως μέρος της art therapy ενώ του κ. Καρλαούζου ήταν η αρχαία ελληνική γραμματεία και η ιερή γεωμετρία.

Το κοινό σημείο μας ήταν η έρευνά μας πάνω στην αποκωδικοποίηση των παγκοσμίων αρχετυπικών συμβόλων. Το όνειρό μας ήταν η δημιουργία μίας μεθόδου που θα βοηθάει το σύγχρονο Έλληνα να λύσει τόσο τα καθημερινά όσο και τα υπαρξιακά του προβλήματα.

Η επιστήμη της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας είναι πραγματικά κάτι νέο και πρωτοποριακό για τα Ελληνικά και Παγκόσμια δεδομένα.

Ζούμε στην εποχή του άκρατου καταναλωτισμού και συνάμα της μεγάλης πίεσης, καθώς όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες, τις ίδιες κοινωνικές καταβολές, ή ακόμα και την ίδια αμοιβή εργασίας. Πόσο επηρεάζει αυτό τον ψυχισμό ενός ατόμου; Και αναφέρομαι και σε αυτούς που καταναλώνουν και έχουν οικονομική ευμάρεια και κοινωνική αναγνώριση καθώς και στους περισσότερους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τη ζωή τους όπως θα την ήθελαν.

Οι συνθήκες της καθημερινότητας επηρεάζουν πάρα πολύ τόσο τον ψυχισμό ενός ανθρώπου όσο και τις σκέψεις του αλλά και τις συμπεριφορές του.

Όμως επειδή θέλω να εστιάζομαι πάντα στο θετικό, στο μισογεμάτο ποτήρι, πιστεύω ότι αν υπάρξει η σωστή κατεύθυνση από ειδικούς όλοι οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν μικρά ή μεγάλα θαύματα.

Τα προβλήματα της κοινωνίας και του καθενός ατόμου χωριστά, είναι πολλά και πολύμορφα. Με ποιόν τρόπο μπορεί η Σφαιρική Αντίληψη να βοηθήσει τον ψυχισμό και την μετέπειτα εν γένει στάση στην καθημερινότητα;

Στη Σφαιρική Αντιληπτικότητα πιστεύουμε πως όλα ξεκινούν από τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Πρώτα χρειάζεται λοιπόν να εντοπίσουμε τις πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν να λειτουργήσουμε θετικά, έπειτα να διαχειριστούμε τα “μπλοκαρισμένα” μας συναισθήματα και τέλος φυσικά να τροποποιήσουμε τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές μας.

Μέσα από τις 8 διαστάσεις και την μοναδικότητα των ασκήσεων εμπνευσμένης γεωμετρίας, ο άνθρωπος μπορεί να βοηθηθεί άμεσα τόσο σε επίπεδο σκέψεων, όσο και σε πρακτικό και συναισθηματικό επίπεδο.  Μπορεί δηλαδή να ανακαλύψει ποιο είναι το εμπόδιο στη ζωή του και να το αντιμετωπίσει άμεσα και καταλυτικά. Αυτό που λείπει από την σημερινή κοινωνία είναι ο τρόπος να χρησιμοποιούμε τις καταστάσεις υπέρ μας. Στη Σφαιρική Αντιληπτικότητα κάποιος μπορεί να το κατακτήσει αυτό.

Αν κάποιος άνθρωπος αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη να ξεφύγει από την καθημερινότητα αυτό είναι προς όφελος του ή τον απομακρύνει από την ουσιαστική ζωή;  

Η φαντασία, όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν, είναι πιο σημαντική από τη γνώση.

Πιστεύω πως η φαντασία ως ανώτερη νοητική λειτουργία μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο όχι μόνο να εξελιχθεί αλλά και να γίνει πετυχημένος και ευτυχισμένος. Το μόνο σημείο που χρειάζεται να προσέξει κανείς είναι να τη χρησιμοποιεί δημιουργικά και μεθοδικά.

Επειδή όμως κανένας δεν μας έχει εκπαιδεύσει να χρησιμοποιούμε τη φαντασία δημιουργικά και μεθοδικά, εμείς στη Σφαιρική Αντιληπτικότητα εμπνέουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να την κάνουν σύμμαχο στη ζωή τους και την καθημερινότητα τους. Όπως είπαμε και πριν το σημαντικό είναι να μάθουμε, και αυτό θέλει εκπαίδευση, να χρησιμοποιούμε αυτά που έχουμε υπέρ μας.

Τελικά είναι καλό να έχουμε πλήρη αντίληψη για ότι συμβαίνει γύρω μας;

Πλήρης αντίληψη σημαίνει πληρότητα σε πολλά επίπεδα. Ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος μπορεί να δει ολόκληρη την εικόνα και έτσι μπορεί να καταλήξει σε πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Βέβαια, το να δει κάποιος ολόκληρη την εικόνα δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι όμως κάτι που γίνεται με επιμονή, δημιουργική υπομονή και αφοσίωση στην ανακάλυψη του εαυτού μας. Απλά όταν έχεις πλήρη αντίληψη γνωρίζεις, τι πρέπει να κάνεις, πότε να το κάνεις, πώς να το κάνεις και γιατί να το κάνεις. Χωρίς βιασύνη. Εσείς τι λέτε, είναι καλό να έχουμε πλήρη αντίληψη για ότι συμβαίνει γύρω μας;

Θεωρώ ότι η Σφαιρική Αντίληψη πρέπει να ξεκινάει πρώτα από τον ίδιο μας τον εαυτό.  Εσείς που είστε η πλέον ειδική πως μπορεί να γίνει αυτό;  

Συμφωνώ απολύτως. Χρειάζεται καταρχήν να θέλει κάποιος να βελτιώσει ή να αλλάξει τη ζωή του. Χρειάζεται κίνητρο δηλαδή, αυτό είναι το πρώτο βήμα. Έπειτα πρέπει να είναι διατεθειμένος να εργαστεί με τον εαυτό του και με τη βοήθεια κάποιου ειδικού να εντοπίσει τα εμπόδια αλλά το τελευταίο βήμα, και ίσως το πιο ανατρεπτικό είναι να επιτρέπει στον εαυτό του να χαρεί. Την ευτυχία την δημιουργείς, την έλκεις και τη διατηρείς αν είσαι διατεθειμένος να παλέψεις για αυτή.

Τέλος, θα θέλαμε να μας αυτοσυστηθείτε. Ασυνήθιστο να γίνεται στο τέλος μιας συζήτησης, αλλά παράλληλα ανατρεπτικό. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Γεννήθηκα στην Ελευσίνα, την πόλη του Αισχύλου, της Δήμητρας, της Περσεφόνης και των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Σπούδασα Ιατρική στο ΑΠΘ και ειδικεύτηκα στην ψυχιατρική.

Παρακολούθησα το μεταπτυχιακό τμήμα του ΚΤΨ στην Art Therapy και τότε ήταν που άρχισα να εμβαθύνω στην Ιστορία της Τέχνης και στην αποκωδικοποίηση των παγκοσμίων αρχετυπικών συμβόλων.

Παράλληλα μελέτησα την αρχαία ελληνική γραμματεία και τη συγκριτική θρησκειολογία.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της έρευνας ήταν η μέθοδος της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας την οποία εμπνεύστηκα μαζί με το σύζυγό μου Ιωάννη Καρλαούζο το 2003 και από τότε τη διδάσκουμε σε αυτοτελή ή ετήσια σεμινάρια.

Το 2011 η μέθοδος αναγνωρίστηκε διεθνώς στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχολογίας που έγινε στη Σρι Λάνκα.

Πριν από 6 μήνες ιδρύσαμε το Ινστιτούτο Σφαιρικής Αντίληψης μέσα από το οποίο προτείνουμε ένα εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου σύμφωνα πάντα με τη μέθοδό μας.

Θα ήταν χαρά μας να έρθεις και συ στον κύκλο της αντίληψης!

 

 

 

 

Ελένη Δ. Μπουχαλάκη