Το Hotel California έχει εμπνεύσει ατέλειωτες συζητήσεις για το τι πραγματικά σημαίνουν οι στίχοι, καθώς είναι πολύ αινιγματικοί.

Στο στίχο αναφέρεται πως το ξενοδοχείο έχει καθρέφτες στην οροφή, ροζ σαμπάνια βουτηγμένη στον πάγο, και έξω πανάκριβες Mercedes παρκαρισμένες. Ότι εκεί είναι είτε ο παράδεισος είτε η κόλαση.

Ολοι πίστεψαν πως οι Eagles με κάποιον τρόπο αναφέρονταν στον Σατανά! Έλεγαν πως, επειδή δεν τολμούσαν να μιλήσουν δημόσια για εκείνον, έγραψαν αυτό το τραγούδι και για να καλύψουν τα μηνύματά τους μέσα στους στίχους. Όταν ανοίξετε το άλμπουμ θα δείτε στο εσωτερικό του χαρτονιού, μια φωτογραφία από το λόμπι του ξενοδοχείου και στο πίσω παράθυρο θα δείτε έναν άνδρα ντυμένο με μαύρη ρόμπα και ξυρισμένο κεφάλι. Αυτός νόμιζαν πως ηταν ο Σατανάς, και φυσικά ο στίχος στο τραγούδι «This could be heaven or this could be hell» αποτελούσε ένδειξη!

Στο τέλος του τραγουδιού λέει «Μπορείτε να κάνετε check-out όποτε θέλετε, αλλά δεν μπορείτε ποτέ να φύγετε» (You can check out any time you want but you can never leave), θεώρησαν πως οι Eagles υπονοούσαν πως, αν πουλάτε την ψυχή σας στον Σατανά ανήκει σε αυτόν για πάντα!

Όταν οι Eagles έδωσαν συνέντευξη, είπαν πως το τραγούδι μιλά για την επιτομή ενός τρόπου ζωής που ξεφεύγει από τα καθημερινά, που είναι μοναδική στο Λος Άντζελες. Ένας τρελός και ηδονιστικός τρόπος ζωής που χαρακτηρίζει γενικώς τη νότια Καλιφόρνια και τους καλλιτέχνες.

Στην πραγματικότητα όμως το τραγούδι εξερευνά και αναλύει τη ζωή στο LA και μάλιστα μπορείτε αν θέλετε απλώς να αντικαταστήσετε το Hotel California με το Λος Άντζελες. Οι Eagles μιλούσαν για τη ζωή τους στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα και των αρχών του εβδομήντα, όταν οι εταιρείες και τα στούντιο έλεγχαν υπερβολικά τους καλλιτέχνες όπως τις μαριονέτες. Τότε μάλιστα ξεκίνησε και μια μεγάλη αντίδραση των καλλιτεχνών που έλεγαν πως «πουλούσαν την ψυχή τους» για ένα άλμπουμ.

Οπως είπε και ο Don Henley: «Είναι ένα τραγούδι για ένα ταξίδι από την αθωότητα στην εμπειρία».

 e-daily