Το Υγείας Δρόμοι, είχε την τιμή να συνομιλήσει με τον Διοικητή του ΠαΓΝΗ-Γ.Ν. «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ» Νοσοκομείων Ηρακλείου κ. Ιωάννη Τασσόπουλο, ο οποίος μας απάντησε σε σοβαρά ερωτήματα και φώτισε άγνωστες πτυχές για το ευρύ κοινό σε φλέγοντα θέματα ενός εκ των μεγαλυτέρων Νοσοκομείων της Ελλάδος, το οποίο διοικεί, καθώς και σε γενικότερα θέματα που αφορούν την υγεία και τον συνάνθρωπο.

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την παραχώρηση της συνέντευξη σας στο Υγείας Δρόμοι, θα θέλαμε να κάνουμε την αρχή, λέγοντας μας συνοπτικά για το ευρύ κοινό που δεν γνωρίζει, την ιστορία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (χρονολογία ίδρυσης, κλπ)

Η προσπάθεια καθιέρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας  ξεκίνησε  το 1983, όπου για πρώτη φορά επιχειρήθηκε η άρση των ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, με την πλήρη και ισότιμη παροχή υπηρεσιών υγείας μέσα και έξω από το νοσοκομείο, την δυνατότητα εύκολης πρόσβασης των χρηστών, την ποιοτική αναβάθμιση και σωστότερη λειτουργία των μονάδων Υγείας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης των υπηρεσιών υγείας, όπως αυτή καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντάχθηκε και η ανέγερση και λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (Πα.Γ.Ν.Η.). Η οριστική παραλαβή του νοσοκομείου έγινε τον Απρίλη του 1989.

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (Πα.Γ.Ν.Η.) αποτελεί την μεγαλύτερη νοσοκομειακή μονάδα στην Κρήτη και ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, σε απόσταση περίπου 10χλμ. από το κέντρο της πόλης. Η συνολική κάλυψη του Νοσοκομείου ανέρχεται σε 60,837τ.μ και η δυναμικότητα κατά τη μελέτη κατασκευής σε 672 κλίνες. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός των ανεπτυγμένων κλινών ανέρχονται στις 760 (ΦΕΚ Β΄ 1251/11-4-2012), ενώ απασχολεί περίπου 1.820 εργαζόμενους. Το Πα.Γ.Ν.Η. παρέχει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών ειδικοτήτων, διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων.

Ποιά είναι η γενικότερη «φιλοσοφία» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ως προς τους ασθενείς, τουλάχιστον από τότε που αναλάβατε εσείς καθήκοντα.

Η φιλοσοφία μας περικλείεται σε μία φράση: «Ο ασθενής είναι  πάνω απ ‘όλα γιατί η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, χωρίς χρώμα και σκοπιμότητες». Το όραμά μας λοιπόν, στηρίζεται σ’ αυτήν τη φιλοσοφία , γι’ αυτό και επιδιώκουμε συνεχώς τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Εκτός από το νησί της Κρήτης, από ποιά μέρη της Ελλάδος έρχονται ασθενείς στο ΠΑΓΝΗ;

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες καλύπτουν τον ευρύτερο νομό Ηρακλείου καθώς και περιστατικά που παραπέμπονται από άλλους νομούς της Κρήτης, τα νησιά του Αιγαίου καθώς και των Δωδεκανήσων λόγω έλλειψης συγκεκριμένων ειδικοτήτων, υποδομών κ.α. Η αυτοτέλεια και ανεξαρτησία των υπηρεσιών του είναι απόρροια της γεωπολιτικής του θέσης, η οποία το καθιστά ένα από τα σημαντικότερα υγειονομικά κέντρα της Νοτίου Ελλάδος, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις προδιαγραφές για μελλοντική εξέλιξη του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσω συνεργασιών του με άλλα ιδρύματα.

Ποιός είναι ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονται ετησίως στο νοσοκομείο που διοικείτε

Παρείχαμε φροντίδα υγείας για το 2017 σε 434,605 περιστατικά και υπολογίζουμε ότι για το 2018 ο αριθμός θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Τι είναι αυτό που κάνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να υπερτερεί από άλλα νοσοκομεία της Ελλάδος γενικότερα;

Το ΠαΓΝΗ αποτελεί τη ναυαρχίδα στο χώρο της υγείας για την Κρήτη, καθώς εξυπηρετεί πλήθος κόσμου απ’ όλους τους νομούς και τα γύρω νησιά.

Η εξειδίκευση,  οι διαφορετικές ιατρικές  πανεπιστημιακές ειδικότητες, η διεπιστημονική γνώση, καθώς και η αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος εξοπλισμού  ή η αντικατάστασή του με νέα υπερσύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες διάκρισης του ΠαΓΝΗ.

Εκείνο που επίσης διακρίνει το ΠαΓΝΗ, συγκρινόμενο με άλλα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Χώρας, θεωρώ ότι είναι η ομοιογένεια της περιοχής όσον αφορά τη συνέργεια και το πνεύμα συνεργασίας που διακατέχει το προσωπικό του με το προσωπικό των μεγάλων ιδρυμάτων του νησιού, όπως του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου συνεργάζεται στενά με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή γνώση με την κλινική πράξη. Επίσης, η συνεργασία αυτή επεκτείνεται και σε άλλα τμήματα του πανεπιστημίου αλλά και με το Τεχνολογικό Ίδρυμα Ηρακλείου. Η προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στους φοιτητές της Ιατρικής σχολής και στους σπουδαστές της Νοσηλευτικής αποτελεί μια από τις βασικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου.

Υπάρχουν ελλείψεις ή κενά αυτή τη χρονική περίοδο στο Νοσοκομείο σε οποιοδήποτε τομέα, ανθρώπινο ή υλικό; 

Αν και από το 2016 το ΠαΓΝΗ έχει ενδυναμωθεί σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και ανανέωσης ιατροτεχνολογικού  και υλικού εξοπλισμού, δεν παύει να υπάρχει έλλειψη κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε κάποιες μονήρεις και εξειδικευμένες ιατρικές ειδικότητες όπως είναι π.χ. παιδοχειρούργου, παιδοκαρδιολόγου, ενδοκρινολόγου κ.λ.π.

Τo κράτος ανταποκρίνεται στις ανάγκες που κατά καιρούς, εσείς ως Διοικητής τους επισημαίνετε;

Ως Διοικητής είμαι σε άμεση συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης, έχοντας στόχο την υλοποίηση των πολιτικών που σχεδιάζονται από το Υπουργείο Υγείας και έχουν επίκεντρο την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Από τον Αύγουστο του 2016 έως και σήμερα, με βάση το επιχειρησιακό μας σχέδιο, το ΠαΓΝΗ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την στελέχωση, την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του και την παροχή νέων υπηρεσιών υγείας.

Τέλος, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τον άνθρωπο Τασσόπουλο με την ιδιότητα του Διοικητή ενός από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας, και ποιό είναι το όραμα σας.

35 χρόνια εργάστηκα με γνώμονα την εφαρμογή ενός δημόσιου Συστήματος Υγείας, δεδομένου ότι η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε κάθε πολίτη της χώρας.

Γι’ αυτό το λόγο ανέλαβα ως Διοικητής σ’ ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Χώρας, έχοντας σαν κύριο στόχο την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς όλους και αυτό συνεχώς επιδιώκουμε, μέσα από διαδικασίες διαφάνειας, αντικειμενικότητας και νομιμότητας.

Το όραμά μου είναι η όσο το δυνατόν πλήρης κάλυψη των αναγκών των ασθενών της Κρήτης, ώστε να μην αναγκάζονται να μεταβαίνουν για ειδικές και εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων της χώρας, δεδομένου ότι το ΠαΓΝΗ έχει τις δυνατότητες και το υπόβαθρο που απαιτείται,  ώστε μελλοντικά να  μπορέσει  να αποτελέσει ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης, το οποίο και εύχομαι ολόψυχα.

 

 

 

 

Ελένη Δ. Μπουχαλάκη