Το Υγείας Δρόμοι, θεώρησε σκόπιμο να στραφεί και σε ένα δημόσιο πρόσωπο που ανάλωσε και αναλώνει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στον Αθλητισμό και στα κοινά. Με την σοβαρότητα και την αξιοπρέπεια που διακρίνει τον κύριο Νίκο Συριγωνάκη, ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησε:

Κύριε Συριγωνάκη, αρχικά θα θέλαμε να μας αυτοσυστηθείτε, καθώς έχετε πολλές δραστηριότητες στην πόλη του Ηρακλείου και γενικότερα στο νησί της Κρήτης.

Ονομάζομαι Συριγωνάκης Νίκος και κατάγομαι από τους Ζωφόρους Πεδιάδος του Δήμου Μινώα. Είμαι παντρεμένος και έχω δύο παιδιά, την Ανδριάνα 16 ετών και τον Κωνσταντίνο 7 ετών. Πτυχιούχος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ,τμήμα Πολιτικών επιστημών και Δημοσίων Σχέσεων. Είμαι Ιδιωτικός Υπάλληλος και εργάζομαι στην Εταιρία Super & Mini Markets ΦΑΙΣΤΟΣ ΑΕΒΕ, ασκώντας καθήκοντα Διευθυντή . Από το 2014 είμαι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Κου Στ. Αρναουτάκη, είμαι Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού Περιφέρειας Κρήτης .

Από το 1995 είμαι μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ηρακλείου, έχοντας την Τιμή και τη Χαρά ν’ αγωνιστώ σε Επαγγελματικές κατηγορίες από το 2001 έως και το 2005.Από το 2008 έως και το 2017 ήμουνα μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της Ε.Π.Σ. Ηρακλείου. Αρχές του 2017 ανέλαβα καθήκοντα Αντιπροέδρου στην Π.Α.Ε. ΟΦΗ, όποτε και αποχώρησα από την Ε.Δ./ΕΠΣΗ. Έχω διατελέσει Πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωφόρων από το 1992 έως και το 2012, μέλος διαφόρων Συμβουλίων στην τοπική Αυτοδιοίκηση, μέλος σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Στις χώρες του εξωτερικού που έχετε ταξιδέψει για επαγγελματικούς λόγους, τι εισπράττετε για την Κρήτη ή γενικότερα για την Ελλάδα;
Πολλές φορές για λόγους κυρίως επαγγελματικούς επισκέπτομαι το Εξωτερικό. Κάθε φορά αισθάνεται κάποιος ένα δέος και μια υπερηφάνεια που έχει Ελληνική καταγωγή, ευρισκόμενος σε κάποια άλλη χώρα. Ειδικά για το νησί μας, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι κατέχει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή θέση παγκοσμίως. Αποτελεί ένα εξαιρετικό Τουριστικό Προορισμό, που λόγω της Γεωγραφικής της θέσης, των Κλιματολογικών Συνθηκών που επικρατούν, της υψηλής ποιότητας παροχών της και κυρίως λόγω της διατροφής που διαφημίζεται για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ,η Κρήτη βρίσκεται παντού .

Ποιά είναι η προτεραιότητα της ζωής σας αμέσως μετά την οικογένεια σας;

Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος πέρα από την οικογένεια του και την προσωπική του Ζωή, προτεραιότητες δίνει σε κάθε τι που τον ευχαριστεί και που εν τέλει του δίνει τη δυνατότητα να ζει πιο ελεύθερα και πιο ευχάριστα. Σ’ αυτά τα πλαίσια και εγώ πιστεύω, ότι άμεση προτεραιότητα μου είναι η επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κοινωνία μας και επομένως μ’ ευχαριστεί ο φίλος μου, ο συνεργάτης μου, ο συμπολίτης μου να βρίσκει ανταπόκριση και επίλυση σε θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει και φυσικά άπτονται της δικής μου αρμοδιότητας ή ευθύνης.

Με την ιδιότητα σας ως Περιφερειακού Συμβούλου στα θέματα Αθλητισμού θα θέλαμε να μας πείτε γενικά τη γνώμη σας για το ποδόσφαιρο του σήμερα, σε σχέση με το ποδόσφαιρο αλλοτινών εποχών.

Από μικρή ηλικία αγαπούσα υπερβολικά τη μπάλα και περισσότερο απ’ όλα το ποδόσφαιρο. Καθημερινό μας μέλημα ήταν να μαζευόμαστε παρέα και να παίζουμε ποδόσφαιρο στις αλάνες. Μεγαλώνοντας ασχολήθηκα  ενεργά με το άθλημα ,για πολύ λίγο ως ποδοσφαιριστής και για μεγάλο χρονικό διάστημα ως Διαιτητής ,ιδιότητα που άμεσα εμπλέκεται με το Ποδόσφαιρο. Διαχρονικά, αυτό που ονομάζουμε ποδόσφαιρο έχει αλλάξει αναμφισβήτητα πάρα πολλές φορές, εξελίσσεται, διαμορφώνεται, αλλά πάντα παραμένει ο βασιλιάς των σπορ . Σίγουρα τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την αίγλη του και την αυθεντικότητα του και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το άθλημα είναι πλέον Επαγγελματικό και έχει ενταχθεί στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ και όλοι σχεδόν οι Ποδοσφαιρικοί αγώνες των Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων, υπόκεινται σε στοιχηματισμό , με ότι συνεπάγεται αυτό. Εμείς όμως εδώ στο νησί μας πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι, διότι το επίπεδο του Κρητικού Ποδοσφαίρου είναι πάρα πολύ υψηλό και γι’ αυτό πασχίζουμε καθημερινά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ποιά είναι η γνώμη σας για τα αναβολικά που πλέον κυκλοφορούν ευρέως στο χώρο του Αθλητισμού και τι πιστεύετε ότι μπορεί το Κράτος να κάνει για να σταματήσει ή έστω να μειώσει αυτή τη… λαίλαπα;

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα και μελανό σημείο που συναντάμε στον Αθλητισμό γενικότερα είναι το Ντόπινγκ. Η χρήση απαγορευμένων ουσιών από Αθλητές, που σκοπό έχουν την τεχνητή αύξηση της απόδοσης τους κατά τη διάρκεια των αγώνων, αλλοιώνει το πνεύμα του Αθλητισμού και δυστυχώς η εξάπλωση του Ντόπινγκ είναι γεγονός και στη Χώρα μας και αυτό που μας θλίβει περισσότερο και πρέπει επίσης να μας προβληματίσει,είναι ότι έχει επεκταθεί σε όλα τ’ αθλήματα αλλά και σε αγώνες Μαζικού Αθλητισμού, όπου η συμμετοχή και μόνο, είναι συνήθως το κέρδος. Θεωρώ ότι η οργανωμένη Πολιτεία πρέπει με διάφορους τρόπους να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη και ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά πλέον για τους μετέπειτα αθλητές.

Καθώς η συνεργασία σας με τον Περιφερειάρχη Κρήτης είναι στενή, τι θα θέλατε να αλλάξει γενικότερα στο νησί της Κρήτης, αλλά και σαν άνθρωπος που ενδιαφέρεται γενικότερα για τα δρώμενα του τόπου, κατ’ επέκταση στη χώρα;

Όταν ο οποιοσδήποτε ασχολείται με τα Κοινά, το σίγουρο είναι ότι δεν επαναπαύεται. Τα μέτωπα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει είναι πολλά και ποικίλα . Όμως αυτά που αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας και που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Κρητικών από τη μία και στην Ανάπτυξη και Ενίσχυση της Οικονομίας του Νησιού μας από την άλλη, είναι η κατασκευή του ΒΟΑΚ που ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, η διαχείριση των Απορριμμάτων, όπου γίνεται ένας σωστός προγραμματισμός και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, η διαχείριση των Υδάτινων πόρων, που και κει συντελείται ένα υποδειγματικό σχέδιο και επίσης το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδος που παρά τα προβλήματα που αναμφισβήτητα θα υπάρξουν, είναι ένα μεγάλο Αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη.

Mεταξύ των άλλων, διευθύνετε και μια πολύ μεγάλη αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ στον τόπο μας, δίνοντας έμφαση κυρίως στα τοπικά προϊόντα. Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να μας δώσετε ένα δυνατό μήνυμα προς την Πολιτεία, όσον αφορά τους ελέγχους που γίνονται στα είδη που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές και τι δεν έχει γίνει ακόμα στην Ελλάδα στον τομέα αυτό.

Πράγματι εργάζομαι σε μία αμιγώς Κρητική Αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ και αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι η προβολή, η προώθηση και η κατανάλωση Κρητικών και Εγχώριων προϊόντων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην Ανάπτυξη και Ενίσχυση της Οικονομίας μας.
Το παράπονο μας είναι ότι η Ελληνική Πολιτεία με διάφορους τρόπους (Νόμους, διατάξεις κτλ) και τερτίπια, ενισχύει τις ξένες πολυεθνικές, όχι μόνο στον δικό μας τομέα αλλά γενικά σε όλες τις δραστηριότητες ,βοηθώντας και εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο τα ξένα συμφέροντα, εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών, όπως καταλαβαίνετε. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δυστυχώς στην Χώρα μας δεν είναι οι πλέον κατάλληλοι και λειτουργικοί και για το λόγο αυτό πολύ συχνά βλέπουμε προϊόντα αμφιβόλου ποιότητος και αξίας (κυρίως εισαγόμενα) στα ράφια εμπορικών επιχειρήσεων, που τις περισσότερες φορές καταλήγουν στα χέρια μας, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Η Κρήτη εξάγει σε χώρες του εξωτερικού πολλά προϊόντα. Πιστεύετε ότι έχει τη δυνατότητα να εξάγει στο μέλλον περισσότερα;

Όπως προανέφερα σε κάποιο σημείο, ένα από τα βασικότερα σημεία που ξεχωρίζουν την Κρήτη και την κατατάσσουν σε μια από τις κορυφαίες θέσεις σχετικά με την επισκεψιμότητα, είναι η διατροφική αξία των Κρητικών προϊόντων. Αναπόφευκτα λοιπόν η αξία των προϊόντων μας είναι πολύ μεγάλη και επομένως η ζήτηση τους σε αγορές του Εξωτερικού , εξίσου το ίδιο. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από πολλούς φορείς, ώστε οι παραγωγοί μας με διάφορους τρόπους (πχ ομάδες παραγωγών) να εξειδικεύονται περισσότερο και τα προϊόντα μας να είναι πολύ ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές, αφού η ποιότητα τους είναι μοναδική . Όλα αυτά πιστεύω και με τη βοήθεια του Κράτους (Σταθερό Φορολογικό σύστημα, ΦΠΑ, κτλ), θα μπορέσουμε να εκτοξεύσουμε πραγματικά τις εξαγωγές Κρητικών Προϊόντων, γιατί το Αξίζουμε.

Θα κλείσουμε τη συνέντευξη μαζί σας, αφού σας ευχαριστήσουμε πολύ, με το μεγάλο όραμα του Νίκου Συριγωνάκη.

Θεωρώ ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι η Υγεία που επιβάλλεται να έχουμε όλοι μας, ώστε να μπορούμε να παράγουμε και ν’ αποδίδουμε έργο. Μπορώ να πω ότι στόχος μου ήταν και παραμένει να μπορώ με κάθε τρόπο να προσφέρω στον τόπο μου, στην Κρήτη μας ,για την επίλυση των προβλημάτων που συναντάμε σε όλους τους τομείς ,ώστε να είναι ευοίωνο το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Σας Ευχαριστώ

 

 

 

 

Συνέντευξη στην  Ελένη Δ. Μπουχαλάκη