Τα πειράματα ήταν, είναι και θα είναι απίστευτα ενδιαφέροντα, γιατί αποδεικνύουν ή διαψεύδουν τη θεωρία. Όμως παρακάτω, αυτά τα πειράματα είναι λίγο, διαφορετικά…

Φόβος μέχρι θανάτου

Την ημέρα της εκτέλεσης του το 1938, ο John Deering – φυλακίστηκε για δολοφονία και τον περίμενε η θανατική ποινή – συμμετείχε σε ένα πείραμα.

Είχε συμφωνήσει με τους γιατρούς να μετρούν τον καρδιακό παλμό του πριν και κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης! Αυτό το φαινομενικά ασκοποπείραμα απέδειξε ότι, χωρίς έκπληξη, αμέσως πριν από την εκτέλεση, οι παλμοί αυξάνουν σημαντικά – πριν σταματήσουν για πάντα.

Ίσως το πιο σιχαμένο πείραμα

Ο Αμερικανός γιατρός του 19ου αιώνα, Stubbins Ffirth, ήταν αποφασισμένος να αποδείξει ότι ο κίτρινος πυρετός δεν ήταν μεταδοτική ασθένεια. Έτσι, ξεκίνησε μια σειρά ολοένα και πιο ζωντανών πειραμάτων που αφορούσαν τον εαυτό του και τον… εμετό των πασχόντων. Είτε τον έπινε, είτε έριχνε επάνω του αίμα των ασθενών του, για να αποδείξει πως δεν είναι μεταδοτική ασθένεια. Όντως.

Είμαι ο Χριστός!

Τι συμβαίνει όταν τρεις άνδρες που ο καθένας πιστεύει ότι είναι ο Ιησούς αναγκάζονται να ζήσουν μαζί; Αυτό ήθελε να μάθει ο ψυχολόγος Milton Rokeach στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Ο 58χρονος Joseph Cassel, ο 70χρονος Clyde Benson και ο 38χρονος Leon Gabor πίστευαν ότι ήταν ο Θεός ή ο Ιησούς! Μέσα σε μερικές συναντήσεις μεταξύ τους, κάθε άνθρωπος έδωσε μια εξήγηση για τις αυταπάτες του άλλου. Για παράδειγμα, ο Cassel επεσήμανε ότι οι άλλοι δύο ήταν σαφώς τρελοί, επειδή βρίσκονταν σε ψυχιατρικό νοσοκομείο – αυτός βέβαια όχι.

H εμφάνιση … είναι το παν;

Το 1970, ο Δρ Myron L. Fox έδωσε μια διάλεξη 20 λεπτών σε γιατρούς, με τίτλο Μαθηματική Θεωρία Παιγνίων. Στο τέλος της ομιλίας, το κοινό έμεινε εντυπωσιασμένο από την παρουσίαση του Fox. Το θέμα ήταν πως ο Δρ Fox δεν ήταν επιστήμονας – ήταν ηθοποιός κινηματογράφου που ονομάζονταν Michael Fox. Δεν γνώριζε τίποτα για τη θεωρία των παιχνιδιών και η διάλεξη του ήταν αερολογίες, με εντυπωσιακές λέξεις! Το ψυχολογικό αυτό πείραμα έδειξε πως τελικά πολλές φορές μπορείς να κοροιδέψεις τους πάντες…

Δέσποινα Πολυχρονίδου
 e-daily