Αν και μπορεί να ακούγεται σαν τίτλος ταινίας, το «Σύνδρομο της φωλιάς», που βιώνουν κάποιες έγκυες κυρίως κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης ή ακόμη και λίγες ημέρες πριν από τον τοκετό, αποτελεί ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλα τα είδη και έχει τις καταβολές του στα βάθη των αιώνων. Πρόκειται για μία παρόρμηση άρρηκτα δεμένη με το μητρικό ένστικτο και υπεύθυνες για αυτό είναι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, προγεστερόνη και προλακτίνη που συνδέονται με το δέσιμο, τη φροντίδα και τα τρυφερά συναισθήματα.

Το σύνδρομο της φωλιάς ( Nesting Pregnancy), χαρακτηρίζεται από την έντονη επιθυμία της μέλλουσας μαμάς να καθαρίζει και να τακτοποιεί το σπίτι και ιδιαίτερα τον χώρο του μωρού, ώστε να «φτιάξει μία φωλιά» για το μωρό που θα γεννηθεί. Πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση που προετοιμάζει την μέλλουσα μητέρα να υποδεχτεί το νέο μέλος της οικογένειας και αντικατοπτρίζει το άγχος της και την ανάγκη της να του εξασφαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερη φροντίδα.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που έγινε το 2013 από το Πανεπιστήμιο του ΜcMaster στον Καναδά, η επιθυμία αυτή των εγκύων γυναικών να θέλουν να προετοιμάσουν τα πάντα για τον ερχομό του παιδιού τους, ενώ αισθάνονται μια υπερβολική δόση ενέργειας, ανοίγει τον δρόμο για το μετέπειτα ισχυρό δεσμό με το νεογέννητο.

Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά αυτά τα συναισθήματα αν και υπάρχουν κάποιες κοινές συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν το «Σύνδρομο της φωλιάς», όπως:

Η μέλλουσα μητέρα ανησυχεί ότι δεν θα προλάβει να προετοιμάσει το σπίτι για τον ερχομό του μωρού, εγκαίρως. Έτσι, επιλέγει να μοιράζεται τον χρόνο της μόνο με τα πολύ κοντινά της πρόσωπα, και να περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μέσα στο σπίτι πλένοντας συνεχώς τα ρούχα, τακτοποιώντας τις ντουλάπες ξανά και ξανά, ενώ συγχρόνως ασχολείται με τον βρεφικό εξοπλισμό του μωρού της.

Το σίγουρο λοιπόν είναι, ότι το «Σύνδρομο της φωλιάς» είναι υπαρκτό και δεν πρόκειται απλά για κάποιο μύθο που περιβάλλει την εγκυμοσύνη.

 

 

 

 

Άρσα Κιλιτζιάν

Μαία-Συντάκτρια του «Υγείας Δρόμοι»