Το Naegleria fowleri είναι ένα παράσιτο που πραγματικά, πραγματικά δεν θέλετε να έχετε ποτέ. Τα ποσοστά μόλυνσης είναι χαμηλά – μέχρι το 2012, υπήρχαν μόνο 310 γνωστές περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο – αλλά είναι το πιο θανατηφόρο πλάσμα με ποσοστό θνησιμότητας άνω του 97%.

Επίσης γνωστή ως το παράσιτο που τρώει τον εγκέφαλο και κατοικεί στο γλυκό νερό συνήθως σε λίμνες και ποτάμια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, συναντά έναν ανθρώπινο θύμα και εισέρχεται στο σώμα του. Κινείται προς τον εγκέφαλο και καταστρέφει τον ιστό του οργάνου, με αποτέλεσμα το οίδημα του εγκεφάλου και τελικά τον θάνατο σε περίπου πέντε ημέρες από τη μόλυνση.

Σκουλήκι της Γουινέας
Η νόσος Δρακουνκουλίαση , που ονομάζεται επίσης νόσος του σκουληκιού της Γουινέας (GWD), είναι μια μόλυνση που οφείλεται στο Dracunculus medinensis. Ο άνθρωπος μολύνεται όταν πιει νερό που περιέχει ψύλλους μολυσμένους από την προνύμφη ή τις προνύμφες του σκουληκιού της Γουινέας.

Αρχικά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Περίπου έναν χρόνο μετά, το άτομο αναπτύσσει μια οδυνηρή αίσθηση καψίματος, ενώ το θηλυκό σκουλήκι έχει δημιουργήσει μια φουσκάλα στο δέρμα, συνήθως σε ένα από τα κάτω άκρα του σώματος.Στη συνέχεια, το σκουλήκι εξέρχεται από το δέρμα, μέσα σε μερικές εβδομάδες. Σε όλο αυτό το διάστημα, το άτομο που έχει προσβληθεί μπορεί να περπατά με δυσκολία. Ο θάνατος εξαιτίας αυτής της ασθένειας είναι πολύ σπάνιος.

Loa Loa
Το Loa loa είναι το νηματοειδές είδος σκουληκιού γνωστό και ως «σκουλήκι των ματιών», καθώς εντοπίζεται στον επιπεφυκότα του ματιού. Κατοικεί κυρίως στα δάση της Δυτική Αφρικής.

Οι προνύμφες που ωριμάζουν και οι ενήλικες του «σκουληκιού ματιών» καταλαμβάνουν το υποδόριο στρώμα του δέρματος. Ο ενήλικος σκώληκας L. loa που ταξιδεύει κάτω από το δέρμα μπορεί να επιβιώσει έως και 10-15 χρόνια, προκαλώντας φλεγμονές γνωστές ως οίδημα Calabar, ταξιδεύουν στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταναστεύουν στους πνεύμονες τη νύχτα.

Τοξόπλασμα Gondii
Το τοξόπλασμα είναι ένα ενδοκυττάριο Παράσιτο που αποικίζει σχεδόν όλους τους ιστούς, αλλά ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στο μυϊκό ιστό, στο εντερικό επιθήλιο και στο νευρικό ιστό. Το τοξόπλασμα είναι το μοναδικό πρωτόζωο στη φύση που μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε εμπύρηνο κύτταρο. Μέσα στο κύτταρο, το πρωτόζωο συνήθως ζει στο κυτταρόπλασμα, ενώ σπάνια είναι δυνατόν να προσβάλλει και τον πυρήνα.

Η επίκτητη τοξοπλάσμωση διακρίνεται σε οξεία, χρόνια και ασυμπτωματική. Η οξεία θυμίζει ιογενή λοίμωξη εμφανίζοντας τα ακόλουθα συμπτώματα: διόγκωση λεμφαδένων, πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς κ.ά. Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν και η νόσος καθίσταται χρόνια.

Σε αυτήν την περίπτωση η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα από το νευρικό σύστημα και τους οφθαλμούς. Η ευαισθησία είναι γενική, αλλά ανοσία αναπτύσσεται γρήγορα και οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές.

 e-daily