Πολλές φορές έχετε αναρωτηθεί πιο είναι το σωστό βάρος για το άτομο σας. Το ιδανικό βάρος είναι κάτι που απασχολεί όλο τον κόσμο και έχουν προταθεί πολλοί τρόποι υπολογισμού του, οι περισσότεροι πολύ πρόχειροι.

Στην ουσία ο όρος ιδανικό βάρος δεν είναι κάτι υπαρκτό. Είναι ένας όρος που καθορίστηκε για πρακτικούς λόγους, κυρίως από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Έτσι ιδανικό βάρος είναι το βάρος στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία ενός πληθυσμού που δεν έχει προβλήματα υγείας και έχει το ίδιο ύψος, παρουσιάζει τη μικρότερη θνησιμότητα.

Δεν είναι σωστό λοιπόν να μιλάμε για το ιδανικό βάρος όσο για ένα ιδανικό εύρος βαρών στα οποία ανάλογα με το ύψος μας πρέπει να κυμαινόμαστε. Μην ξεχνάτε ότι δυο γυναίκες για παράδειγμα με το ίδιο ύψος και το ίδιο βάρος δεν δείχνουν να είναι στην ίδια κατάσταση, και αυτό οφείλεται στο σωματότυπο.

Ένας εύκολος και αξιόπιστος ορισμός του ιδανικού βάρους είναι μέσω του δείκτη μάζας σώματος. Έτσι πολλαπλασιάζοντας το 22,4 Κιλα/μετρο2 που είναι το άριστο για τις γυναίκες και το 22,7 Κιλα/μετρο2 αντίστοιχα για τους άντρες με το ύψος στο τετράγωνο βρίσκουμε ένα νούμερο που αντιστοιχεί στο ιδανικό βάρος. Πχ γυναίκα με ύψος 1,65 : 22,4 * 1,652 = 61 κιλά.

Εκτός από το ύψος θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου θα πρέπει το ιδανικό του βάρος να είναι + η – 5% από αυτό το βάρος δηλαδή 61, + η – 5% δηλαδή από 58 ως 64 κιλά.
Τέλος πέρα από το ιδανικό βάρος , υπάρχει και ο όρος του φυσιολογικού βάρους που αυτό κυμαίνεται από ΔΜΣ 20 ως 25. Πάνω από αυτό κάποιος μπορεί να είναι υπέρβαρος η παχύσαρκος και κάτω από αυτό λιποβαρής. Και τελικά το βασικότερο ρόλο τον παίζει η άποψη κάποιου για τον εαυτό του, σε ποιο βάρος δηλαδή του αρέσει να είναι αν δεν έχει θέματα υγείας.

 

 

 

 

Ξενοκτιστάκης Χάρης

Διαιτολόγος