Ακούγεται ως ένα πρωτάθλημα που αφορά κάποιο αγώνισμα φαντασίας, όπως το Κούιντιτς για παράδειγμα (το οποίο ειρήσθω εν παρόδω διαθέτει εδώ και δύο χρόνια το δικό του πραγματικό πρωτάθλημα) ωστόσο είναι πραγματικό και διοργανώνεται στο Όσλο της Νορβηγίας κάθε χρόνο από το 2008.

Οι κανόνες του Dodsing, όπως αποκαλούν το συγκεκριμένο X-Treme άθλημα οι Νορβηγοί, είναι απλοί: Οι διαγωνιζόμενοι πηδούν από βατήρα ύψους 10 μέτρων σε μία πισίνα με τεντωμένα χέρια και πόδια, σχηματίζοντας ένα νοητό Χ με το σώμα τους.

Σκοπός είναι να διατηρήσουν το σώμα τους σε αυτή τη στάση όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πτώσης και λίγο πριν έλθουν σε επαφή με την επιφάνεια του νερού, να διπλώσουν το σώμα τους προκειμένου να αποφύγουν τον τραυματισμό.

Νικητής αναδεικνύεται όποιος καταφέρει να εντυπωσιάσει περισσότερο τους κριτές με την ταχύτητα πτώσης, το νερό που εκτοξεύει κατά την είσοδό του στο νερό και τον έλεγχο του σώματός του όσο βρίσκεται στον αέρα.

Ωστόσο, ο αυξημένος ανταγωνισμός έχει οδηγήσει τους κριτές να λαμβάνουν και άλλους παράγοντες υπ’ όψιν τους, όπως η δύναμη του άλματος και η αυθεντικότητα στο στυλ κατάδυσης.

Το φαινομενικά επίπονο άθλημα πιστεύεται ότι επινοήθηκε τη δεκαετία του 1960 στο περίφημο κολυμβητικό συγκρότημα Frognerbadet του Όσλο, πιθανότατα από μία χούφτα πιτσιρικάδων που προσπαθούσαν να επιδείξουν τις καταδυτικές τους ικανότητες μπροστά στους φίλους τους.

Το πρώτο πρωτάθλημα dodsing ήταν μία μικρή σύναξη με έξι διαγωνιζόμενους και μία ντουζίνα θεατές, ωστόσο μετά τη δημιουργία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Dodsing το 2011, η δημοφιλία του αθλήματος εκτοξεύτηκε.

Τα τελευταία χρόνια το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Dodsing που διοργανώνεται στο Frognerbadet του Όσλο αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 100 καταδύτες υπό το βλέμμα χιλιάδων θεατών.

Πηγή: skai.gr