Ο Αυτισμός είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.

Πρόκειται για μια αναπτυξιακή διαταραχή του ατόμου, μια διαταραχή της ψυχολογικής του ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. Ο αυτισμός περιορίζει την ικανότητα ενός ατόμου να επικοινωνήσει και να σχετίζεται με τρίτους. Συσχετίζεται με την τήρηση αυστηρής ρουτίνας και τις επαναληπτικές κινήσεις, όπως π.χ. την καταναγκαστική διαρρύθμιση αντικειμένων στον χώρο και την τήρηση πολύ συγκεκριμένης ρουτίνας.

Τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν συχνά δυσκολίες με αισθητηριακά θέματα. Μερικές φορές είναι ευερέθιστα σε συγκεκριμένες αισθήσεις ή αντιστρόφως παρουσιάζουν υποευαισθησία σε κάποιες άλλες

Ένα από τα πιο τυπικά αισθητηριακά ζητήματα κινείται γύρω από την τροφή και τη σίτιση. Συγκεκριμένα, πολλά παιδιά στο φάσμα του αυτισμού περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό αυτό που θα φάνε. Στο σημείο αυτό προκύπτει και η έννοια της εκλεκτικής διατροφής.

Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και το αίσθημα τύψεων που έχουν πολλοί γονείς για την αναπτυξιακή διαταραχή με αποτέλεσμα να μην επεμβαίνουν έγκαιρα, τότε πολλές φορές οδηγούμαστε σε μια διατροφική απομόνωση η οποία με την σειρά της θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην υγεία του παιδιού.

Όπως είναι ευκολα κατανοητό ένα αυτιστικό παιδί με εκλεκτική διατροφή θα έχει περισσότερες πιθανότητες να εφαρμόσει την υπερφαγία των υδατανθράκων, καθότι ο υδατάνθρακας αποτελεί την πλεον αποδεχτή μορφή τροφής . Εχει υψηλό γλυκαιμικό δεικτη(Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει το πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο ανεβάζει το σάκχαρο αίματος συγκρινόμενο με τη γλυκόζη η οποία έχει γλυκαιμικό δείκτη 100), γλυκιά γέυση, και γρηγορη πέψη.

Τα τρόφιμα με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη παρέχουν ενέργεια γρήγορα αλλά προκαλούν άμεση αντίδραση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την αυξημένη λιπογένεση (αποθήκευση λίπους στα λιποκύτταρα).

Αυτό οδηγεί το παιδί σε ένα φαυλο κύκλο επαναλμβανόμενης λιπογένεσης με προορισμό την παχυσαρκία.

Μην ξεχνάμε εδώ το γεγονός ότι ένα παιδί με αυτισμό ενδέχεται να έχει κακή συνέργασια στην θεραπεία της παχυσαρκιας. Συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι ένα παχύσαρκο παιδί με αυτισμό και με δεδομένη την κοινωνική απομόνωση θα αναγκαστέι να βιώσει και έτερη απομόνωση εξαιτίας της αισθητικής διαταραχής που επιφέρει η παχυσαρκία καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η προληψη είναι απέιρως ευκολότερη από την θεραπεία.

Το παιδί πρέπει να προσαρμόσει την καθημέρινοτητα του σε ένα υγειινό τρόπο διατροφής

και με την βοήθεια καποιου εξειδικευμένου διατροφολόγου να ‘’κρύφτει’’ η ανάγκη για τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη πίσω από έξυπνες συνταγές οι οποίες θα προσομοιάζουν γευστικά και οπτικά τα ‘’κακά ‘’φαγητά που έχει επιλέξει το παιδί στην εκλεκτική διατροφή του.

Επίσης  η άσκηση είναι σημαντική. Ένα ατομικό άθλημα όπως η ποδηλασία, το κολύμπι, το καράτε, ο χορός κτλ  αλλά και η ψυχοκινητική- μουσικοκινητική αγωγή για τις μικρότερες ηλικίες είναι η καλύτερη επιλογή καθώς το παιδί  έχει άμεση επαφή με τον γυμναστή ο οποίος θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί κινητικά δουλεύοντας τις αδυναμίες του, αλλά και να τονώσει την αυτοπεποίθηση του.

Η άσκηση θα έχει ευεργετική επίδραση στο μεταβολισμό του παιδιού, θα αντιστρέψει την κοινωνική απομόνωση της αισθητικής διαταραχής και θα σταματήσει την διαδικασία της πολυφαγίας.

 

 

 

 

Κρουστάλης Αθανάσιος

Ειδικός παθολόγος

Εξειδικευμένος στις διαταραχές λιπιδίων

Θεραπεία παχυσαρκίας

Πρόληψη –ρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό SOS KIDS του Συλλόγου ΛΑΜΨΗ  (τεύχος 4)