Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι η διέγερση συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων προκάλεσε εξάψεις σε πειραματόζωα.

Η παρατήρηση αυτή ενδεχομένως να συμβάλλει στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για το σύμπτωμα αυτό που σχετίζεται άμεσα με την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell Reports, οι ερευνητές εξηγούν ότι τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα, γνωστά ως νευρώνες Kiss1, υπάρχουν και στους ανθρώπους, εκτός από τα ποντίκια, και μάλιστα επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες.

Η δραστηριότητα των συγκεκριμένων νευρώνων εξαρτάται από τις ορμόνες του φύλου, περιλαμβανομένων των οιστρογόνων που μειώνονται στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ήδη στην Ευρώπη υπάρχει σε εξέλιξη κλινική μελέτη για φάρμακο που μπλοκάρει την πρωτεΐνη NkB, η οποία είναι παρούσα στους νευρώνες Kiss1.

Επί του παρόντος η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που χορηγείται κατά την εμμηνόπαυση προσφέρει ανακούφιση στις γυναίκες από τις εξάψεις, αλλά τα οιστρογόνα έχουν διάχυτες επιπτώσεις στο σώμα. Η ορμονοθεραπεία ανακουφίζει μεν από τις εξάψεις αλλά υπάρχουν και γυναίκες που δεν μπορούν να την εφαρμόσουν αφού έχουν οιστρογονο-θετικούς καρκίνους στο μαστό και τη μήτρα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της παρούσας μελέτης οι Αμερικανοί ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ποντίκια για να δουν τι συμβαίνει όταν χειραγωγηθούν οι νευρώνες Kiss1. Η ενεργοποίηση των κυττάρων αυτών προκάλεσε στα τρωκτικά μια αύξηση στη θερμοκρασία του δέρματος αφού είχε προηγηθεί σημαντική αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος.

Η επίδραση αυτή ήταν εμφανέστερη στα θηλυκά πειραματόζωα των οποίων οι ωοθήκες είχαν αφαιρεθεί ώστε να μειωθούν τα επίπεδα των ορμονών του φύλου.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά, οι νευρώνες Kiss1 φτάνουν στα ύψιστα επίπεδα δραστηριότητας. Και αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι μπορεί να καθιστά τις γυναίκες πιο ευάλωτες στην εκδήλωση εξάψεων όταν υπάρχουν εξωγενείς ερεθιστικοί παράγοντες, όπως ζέστη, πικάντικο φαγητό ή αλλαγή υψομέτρου.

Τώρα οι επιστήμονες αναρωτιούνται γιατί οι ευαίσθητοι αυτοί νευρώνες στα οιστρογόνα εμπλέκονται ευθύς εξ αρχής στη θερμοκρασία του σώματος. Εικάζουν ότι κατά τη διάρκεια της κύησης ενδεχομένως να έχουν έναν επιπρόσθετο φυσιολογικό μηχανισμό που να βοηθά στη ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας.

http://www.in.gr/2018/07/11/health/body/nea-stoixeia-gia-pos-prokalountai-oi-eksapseis/