Αν το φαγητό εκτός από ανάγκη είναι και απόλαυση, ένα ποτήρι κρασί είναι ικανό να απογειώσει αυτή την απόλαυση και να μετατρέψει μια συνταγή σε ένα συναρπαστικό σμίξιμο γεύσεων και αρωμάτων.

Το κρασί είναι ένα προϊόν ήδη ώριμο και ανεπτυγμένο.  Η παρουσία του και μόνο σε μια συνταγή, είναι ικανή να βελτιώσει θεαματικά τη σύνθεση της. Το αλκοόλ που περιέχει, ενισχύει την ένταση μιας συνταγής, η οξύτητα προσθέτει σώμα και το χρώμα του μπορεί να αλλάξει άμεσα το χαρακτήρα της. Μπορεί να αναμειχθεί με σκέτο νερό και να δημιουργήσει ένα πολύπλοκο υγρό βρασίματος για διάφορα υλικά από ψάρι και κρέας, έως λαχανικά και φρούτα. Επίσης το μαρινάρισμα, είναι ο πλέον προσιτός τρόπος χρήσης του κρασιού στη μαγειρική.

Ωμά υλικά, συνήθως κρέας, «λούζονται» με το κρασί για 1 με 2 ημέρες ώστε να μαλακώσουν και να ενισχυθεί η γεύση τους.  Το βασικό συστατικό το οποίο κάνει το μαρινάρισμα να λειτουργεί ως «μαλακτικό» των υλικών είναι τα οξέα, τα οποία περιέχονται στο κρασί. Τα υγρά από το μαρινάρισμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη συνέχεια του μαγειρέματος.

Τέλος, το κρασί έχει τον πρώτο λόγο σε όλες τις σάλτσες, ανεξάρτητα από την πυκνότητα και την ένταση τους.

φωτο: krasiagr.com

 

 

 

 

Πέτρος Κοσμαδάκης

Executive-Consultant chef