Τα βιολογικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες. Σκεφτείτε για λίγο ότι μερικά γραμμάρια ορισμένων ιών, εάν ψεκασθούν μέσα στην ατμόσφαιρα με αποτελεσματικό τρόπο, μπορούν να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Δυστυχώς σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, επανέρχεται απειλητικά ο κίνδυνος της μαζικής χρήσης βιολογικών όπλων εναντίον αθώων από τρομοκράτες.

Υπάρχουν πολλά τέτοια βιολογικά όπλα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους. Θεωρείται από τους ειδικούς ότι ο πιο επικίνδυνος τύπος πολέμου για την ανθρωπότητα είναι ο βιολογικός πόλεμος.

Στην ουσία τα βιολογικά όπλα είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορεί να είναι βακτηρίδια, ιοί, μύκητες ή τοξίνες. Μπορούν να προκαλέσουν πολλών ειδών επικίνδυνες θανατηφόρες ασθένειες όπως ο άνθραξ, η ευλογιά, η αλλαντίαση, η πανώλη, ο κίτρινος πυρετός.

Δυστυχώς η πρόσφατη πρόοδος που έχει επιτευχθεί στη γενετική έχει επιτρέψει την δημιουργία νέων μεταλλαγμένων μορφών ορισμένων μικροοργανισμών που καθίστανται πολύ πιο επικίνδυνοι.

Έχουν δημιουργηθεί σοβαρές ανησυχίες και φόβοι διεθνώς ότι οι τρομοκράτες μπορούν να διασπείρουν αποτελεσματικά στον ατμοσφαιρικό αέρα τέτοιου είδους μικρόβια. Αυτά μεταδίδονται εξαιρετικά εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορούν να καταστρέψουν ανθρώπινους πληθυσμούς, ζώα και φυτά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Για την διασπορά των όπλων αυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν αεροπλάνα, πύραυλοι και οβίδες. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιμολυνθούν τα φαγώσιμα και τα νερά. Η αποτελεσματική διασπορά των βιολογικών αυτών όπλων χρειάζεται ειδική τεχνογνωσία και δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Τα βιολογικά όπως και τα χημικά όπλα έχουν ονομασθεί από τους ειδικούς «η ατομική βόμβα των φτωχών». Έχουν φοβερά μαζικά  καταστροφικά αποτελέσματα και προκαλούν φόβο στους στρατιωτικούς διότι προκαλούν οδυνηρούς θανάτους, είναι εύκολο για τον εχθρό ή τους τρομοκράτες να τα κρύψουν και είναι πολύ δύσκολη η άμυνα εναντίον τους.

Ο άνθρωπος από πολύ παλιά σκέφτηκε και χρησιμοποίησε βιολογικά όπλα σε πολέμους.  Στον 14ο αιώνα στρατοί που πολιορκούσαν πόλεις έριχναν με καταπέλτες μέσα στα τείχη της πολιορκούμενης πόλης, πτώματα ανθρώπων που πέθαναν από πανώλη, με σκοπό να μεταδώσουν την ασθένεια στους αμυνόμενους.

Στον 17ο και 18ο αιώνα ορισμένοι Ευρωπαίοι έντεχνα μετέδιδαν την ευλογιά και την ιλαρά στους ιθαγενείς Ινδιάνους για να τους εξολοθρέψουν.

Στον 20ο αιώνα τα βιολογικά και χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί όσο ποτέ άλλοτε. Οι Γερμανοί στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, οι Ιάπωνες στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην Κίνα, οι Αμερικανοί στον πόλεμο της Κορέας, οι Σοβιετικοί στο Αφγανιστάν, το Ιράκ εναντίον των Κούρδων είναι παραδείγματα της πρόσφατης ιστορίας όπου τα καταστροφικά αυτά όπλα χρησιμοποιήθηκαν.

Βλέπουμε ότι ο άνθρωπος δεν διστάζει να κατασκευάσει και να χρησιμοποιήσει όπλα αυτοκαταστροφής. Η σύγχρονη επιστήμη μπορεί να τα μετατρέψει σε ακόμη πιο επικίνδυνα όπλα ολέθρου και οδυνηρών θανάτων.

Ο κίνδυνος τρομοκράτες να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον αθώων πληθυσμών επιβάλλει άμεσα τη λήψη μέτρων τόσο για τον έλεγχο των όπλων αυτών όσο και για την εφαρμογή μέτρων προστασίας σε περίπτωση μιας τέτοιας επίθεσης.

https://www.medlook.net