Η έννοια της «απόδρασης» θα χρησιμοποιηθεί στο παρών κείμενο με την μεταφορική της σημασία: φυγή από τα συνηθισμένα, ολιγοήμερες διακοπές, και όχι με την κυριολεκτική: δραπέτευση φυλακισμένων, αιχμαλώτων!

Συνήθως όταν σκεφτόμαστε, επιθυμούμε, ονειρευόμαστε, ποθούμε τις διακοπές, φτιάχνουμε μια αρκετά απαιτητική φαντασίωση… Αυτή με τη σειρά της είναι τόσο εξιδανικευμένη που αδυνατεί να ανταπεξέλθει πάντα ή και τις περισσότερες φορές στις συνθήκες της ζωής μας!

Το αποτέλεσμα είναι απογοήτευση, θλίψη, αγωνία, ψυχοσωματική κόπωση, αρνητικότητα, ματαιοδοξία, σύγχυση…

Ρίξτε τον πήχη και αφεθείτε στην απόλαυση όσων δεδομένων έχουν να σας προσφέρουν ακόμα και τα χαμηλότερα… επίπεδα! Είναι καλό να θυμάστε ότι ακόμα και αυτά διαφέρουν κατά πολύ από το σημείο στο οποίο βρίσκεστε τώρα!

Τα παραπάνω αν συνδυαστούν με την εφαρμογή στην πράξη της μεταφορικής σημασίας της λέξης, απόδραση, τότε είστε σε πολύ καλό δρόμο.

Η οποιαδήποτε διαφοροποίηση από οτιδήποτε συνηθισμένο, εμποτισμένο με την συνήθη ρουτίνα, καλή ή κακή, κάνει την διαφορά. Μας γεμίζει με ανεμελιά, χαρά, ηρεμία, δύναμη, αντοχή. Μας χαρίζει ψυχοσωματική αποφόρτιση, ενδυνάμωση και στήριξη!

Ακόμα και το πιο απλό έχει μεγάλη σημασία για την «απόδραση» μας.

Δεν χρειάζονται οι υπερβολές, οι ταυτίσεις με ονειρικές σκηνές στο μυαλό μας, οι ψυχοφθόρες συγκρίσεις. Κάντε δώρο στον εαυτό σας την εξάσκηση του στην ικανότητα να ρουφάει κάθε στιγμή που χαρίζει η κάθε ευκαιρία.

Οτιδήποτε διαφορετικό είναι και μία απόδραση!
Οτιδήποτε γίνεται με τρόπο μη συνηθισμένο είναι μια απόδραση!
Οτιδήποτε ξεκινάει με αλλιώτικη πρόθεση είναι και μία απόδραση!

Καλές μικρές αποδράσεις…

 

 

 

Αλεξάνδρα Γεωργίου

Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας