Εικόνες που όσοι τις έζησαν, τις περιγράφουν με τόσο δέος που νιώθεις πως ήσουνα και εσύ εκεί. Μια είδηση, για ένα από τα πιο σοκαριστικά ατυχήματα στην ιστορία του πλανήτη, έκανε όλο τον κόσμο να πανικοβληθεί.

Σε όλην Ευρώπη, και στη χώρα μας, οι πολίτες έχασαν την ψυχραιμία τους. Ήταν Μεγάλη Τετάρτη του 1986, όταν καθυστερημένα, έχει φτάσει στην Ελλάδα, η είδηση της έκρηξης σε πυρηνικό αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ.

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μεταφέρουν εικόνες από το ατύχημα και προειδοποιούν τους πολίτες να μην καταναλώνουν φρέσκα λαχανικά. Το ελληνικό Υπουργείο Υγείας δεν βγάζει ανακοίνωση, και οι Έλληνες κάνουν τα ψώνια τους για το Πάσχα.

Και τότε μια εικόνα με ραδιενεργό νέφος πάνω από ευρωπαϊκές πόλεις φέρνει τον πανικό. Μαζικά οι καταναλωτές πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ και αδειάζουν τα ράφια. Κονσέρβες και τρόφιμα που δεν λήγουν ήταν πρώτα στη προτίμηση των καταναλωτών. Εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες όλες οι ποσότητες με εμφιαλωμένο νερό.

Και δεν ήταν μόνο οι Έλληνες που έτρεξαν στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Όσοι μπορούσαν να ταξιδέψουν από τις Βαλκανικές χώρες, πέρασαν στην Ελλάδα για να ψωνίσουν τρόφιμα, αφού στις χώρες τους υπήρχαν ελλείψεις.

Ο πανικός που δημιουργήθηκε εκείνη την ημέρα, είχε βάση τελικά. Αφού χρόνια μετά το ατύχημα, έρευνα έδειξαν ότι στα χωράφια, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας βρέθηκαν ραδιενεργά στοιχεία. Όπως επίσης παρατηρήθηκαν και ιατρικά περιστατικά περίεργα, στις γεννήσεις εκείνης της εποχής.

Σήμερα η ανθρωπότητα έχει αφήσει πίσω της το Τσέρνομπιλ και εύχεται να μη ξαναζήσει ανάλογες στιγμές.

http://www.e-daily.gr/themata/109425/h-mera-poy-adeiasan-ta-rafia-apo-ta-soyper-market-pics