Μπορεί η Ιατρική να έχει κάνει τεράστιες προόδους στη θεραπεία «δύσκολων» και απειλητικών για τη ζωή μας ασθενειών, αλλά δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να θεραπεύσει το κοινό κρυολόγημα.

Ωστόσο, ομάδα ερευνητών του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου υποστηρίζει ότι ανέπτυξε ένα νέο μόριο που προλαμβάνει τους ιούς του κοινού κρυολογήματος από το να πολλαπλασιαστούν εντός των κυττάρων του σώματος και αν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές για ανθρώπινη χρήση τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για αγωγή που προσφέρει ίαση.

Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από 200 διαφορετικά στελέχη ιών ευθύνονται για αυτό που εν συντομία αποκαλούμε κοινό κρυολόγημα, δηλαδή ενοχλήσεις στον λαιμό, το στήθος, τη μύτη και το σώμα. Μάλιστα, αυτή η ιική ποικιλία είναι και ο σπουδαιότερος λόγος που μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κατά του κοινού κρυολογήματος.

Όμως όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Chemistry, οι Βρετανοί επιστήμονες μπορεί όντως να έχουν θέσει τις βάσεις για τη θεραπεία του κρυολογήματος και όχι απλά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του.

Αντί να εστιάσουν στους πολλούς ιούς που το προκαλούν, το νέο μόριο με την προσωρινή ονομασία IMP–1088, στοχεύει στα κύτταρα που οι ιοί του κοινού κρυολογήματος χρειάζονται για να εξαπλωθούν.

Για να πολλαπλασιαστούν εντός του ξενιστή, οι ιοί «απαγάγουν» την πρωτεΐνη Ν-μυριστοϋλοτρανσφεράση (NMT), και τη χρησιμοποιούν για να δομήσουν ένα κέλυφος προστασίας των γενετικών δομών τους.

Αυτή φυσικά η τακτική δεν είναι μοναδική στους ρινοϊιούς που ενοχοποιούνται κυρίως για το κοινό κρυολόγημα. Άλλα παθογόνα και παράσιτα έκλονται από την πρωτεΐνη, όπως και το παράσιτο Plasmodium falciparum, που προκαλεί ελονοσία στους ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές ήταν σε διαδικασία ανεύρεσης τρόπου αναστολής του Plasmodium falciparum από το να «απαγάγει» την NMT, που ανακάλυψαν τη μοριακή δομή του IMP–1088 το οποίο αναστέλλει την πρόσδεση του ιού στην πρωτεΐνη με τρομερή αποτελεσματικότητα.

Αν και έχουν μελετηθεί αναστολείς NMT παλαιότερα, τώρα είναι η πρώτη φορά που έχει ανακαλυφθεί αυτή τους η ιδιότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μόριο IMP–1088 είναι έως και 100.00 φορές πιο αποτελεσματικό στο να εμποδίσει τους ιούς να απαγάγουν τις κυτταρικές πρωτεΐνες συντελώντας έτσι σε πλήρη καταστολή του ιικού πολλαπλασιασμού και της μολυσματικότητά του.

Προς το παρόν τα αποτελέσματα αυτά έχουν τεκμηριωθεί μόνο in vitro σε πειράματα με ανθρώπινες κυτταρικές σειρές, αλλά τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι τοξικό το IMP–1088 για τα κύτταρα, γεγονός που το κάνει ιδανικό υποψήφιο για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Δεν αποκλείεται μάλιστα την προσεχή διετία να ξεκινήσει σχετική δοκιμή.

Μαίρη Μπιμπή
http://www.in.gr/2018/05/15/health/health-news/morio-yposxetai-iasi-tou-koinou-kryologimatos/