Όπως μεταδίδει το Scientifically Talking, ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Allergy and Clinical Immunology, ότι ανακάλυψαν νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι ιοί της γρίπης μολύνουν τους ανθρώπους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα για τη γρίπη.

Χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη που ονομάζεται CD151, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι οι ιοί της γρίπης μπορούν να καταλάβουν μια μοναδική κατηγορία πρωτεϊνών στο αναπνευστικό κυτταρικό σύστημα του σώματος. Οι ιοί κλωνοποιούνται και πολλαπλασιάζονται στο σώμα πριν εισβάλουν και αποικίσουν νέα κύτταρα, ενώ πολλαπλασιάζονται περαιτέρω στα σώματα μολυσμένων ατόμων.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η γρίπη επηρεάζει περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, και ο ιός επηρεάζει σοβαρά τα τρία έως πέντε εκατομμύρια αυτών των ανθρώπων. Περίπου 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη γρίπη κάθε χρόνο.

Η νέα ανακάλυψη μπορεί να φέρει την ιατρική επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός ισχυρού σχήματος εμβολιασμού και θεραπείας που μπορεί να λειτουργήσει ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα στελεχών του ιού της γρίπης και του οποίου η αποτελεσματικότητα και η ισχύς θα κατακλύζουν την αντοχή του ιού σε όλες τις εποχές της γρίπης.

Επί του παρόντος, επειδή ο ιός της γρίπης αλλάζει συχνά την εξωτερική του επικάλυψη, οι εξελίξεις του εμβολίου βασίζονται στην πρόβλεψη των πρωτεϊνών-κλειδιών στο εξωτερικό του ιού της γρίπης εκ των προτέρων και στην παρεμπόδιση αυτών των πρωτεϊνών από τη δέσμευση στα κύτταρα-ξενιστές.

Ωστόσο, τέτοιες στρατηγικές για να βρεθεί “πιο εμβόλιο ταιριάζει καλύτερα” για μια συγκεκριμένη εποχή της γρίπης έχουν προφανείς περιορισμούς καθώς ο ιός μπορεί να μεταλλάσσεται συχνά κάθε λίγους μήνες.

Οι στρατηγικές εναλλακτικής θεραπείας όπως το oseltamivir (Tamiflu) είναι αποτελεσματικές μόνο όταν συνταγογραφούνται νωρίς στη μόλυνση καθώς λειτουργούν με την αναστολή της αντιγραφής του ιού, αλλά ο ιός της γρίπης μπορεί να καταστεί ανθεκτικός με την κατάχρηση αυτών των παραγόντων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση που μετατόπισε την εστίαση από τον ιό στον ξενιστή, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα στοιχεία που είναι κρίσιμα για τον κύκλο ζωής του ιού.

Με αυτή τη νέα προσέγγιση, ανακάλυψαν ότι ο ιός απειλεί μια πρωτεΐνη στον πυρήνα των αναπνευστικών κυττάρων του ξενιστή που ονομάζεται CD151 και την χρησιμοποιεί για να αναπαράγει. Η παραγωγή νέου γενετικού υλικού για τον σχηματισμό του πυρήνα των νέων σωματιδίων του ιού είναι ένα ουσιαστικό βήμα στην αναπαραγωγή του ιού.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ιός της γρίπης χρησιμοποιεί τον την μολυσμένη CD151 για να εξάγει νέο γενετικό υλικό από τον πυρήνα για να σχηματίσει νέους ιούς για περαιτέρω μετάδοση και μόλυνση.

Χρησιμοποιώντας τόσο ανθρώπινα κύτταρα όσο και προκλινικά μοντέλα της γρίπης, οι ερευνητές έδειξαν ότι η παρεμπόδιση της CD151 επιβραδύνει τον σχηματισμό νέων ιών της γρίπης, αφήνοντας στον ξενιστή αρκετό χρόνο για να καταστήσει αποτελεσματικότερη την ανοσολογική απόκριση έναντι της λοίμωξης, ενώ ταυτόχρονα δεν προκαλεί υπερβολικά υπερβολική ανοσοαπόκριση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές όπως άσθμα ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

“Αυτό το νέο μονοπάτι σηματοδότησης διατηρείται στα στελέχη της γρίπης H1N1 και H3N2, τα οποία είναι τα πιο διαδεδομένα υποκείμενα κυκλοφορίας στους ανθρώπους, καθιστώντας αυτό το εύρημα συναρπαστικό, καθώς η ανάπτυξη αποκλειστών CD151 για να σταματήσει ο κύκλος ζωής του ιού θα μείωνε την ανάγκη για παρακολούθηση κυκλοφορούντων ιών κάθε χρόνο”, αναφέρουν οι ερευνητές στη νέα τους μελέτη.

“Αυτή είναι μια πολύ ελπιδοφόρα ανακάλυψη καθώς η τρέχουσα γκάμα των φαρμάκων που διατίθενται για τη θεραπεία της γρίπης είναι πολύ περιορισμένη”.

“Εάν αυτό οδηγήσει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της γρίπης και των επιπλοκών της, θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες όχι μόνο για τη θεραπεία της κοινής (εποχιακής) γρίπης, αλλά και για την προετοιμασία για μια πανδημία γρίπης”.

http://scinews.eu/iatriki-viologia/1016-pos-alitheia-o-ios-tis-gripis-mas-kanei-na-arrostisoume