Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D Printing) είναι μια σπουδαία επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας και η παρουσία της γίνεται όλο και εντονότερη, μέρα με τη μέρα, σε πολλούς τομείς, από τη βιομηχανική παραγωγή, την ιατρική, την τέχνη, την αρχιτεκτονική και την επιστήμη, την ένδυση, και σε πολλούς άλλους τομείς.

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει πλέον ξεφύγει από τα στενά όρια του εξειδικευμένου καταναλωτικού κοινού και πολύ σύντομα θα γίνει βασικό «εργαλείο» στην καθημερινότητά μας.

Αποτελεί μια διαδικασία παραγωγής αντικειμένων τριών διαστάσεων, η οποία λειτουργεί προσθετικά. Η συγκεκριμένη μέθοδος κατασκευής διαφέρει από την κατεργασία κοπής, καθώς, αντί να παίρνει ένα μεγάλο κομμάτι και να αφαιρεί βαθμιαία (πλεονάζον) υλικό, η τελική μορφή του παραγόμενου αντικειμένου δημιουργείται μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως Προσθετική Κατασκευή (Additive Manufacturing).
Αν και υπάρχουν διάφορες τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης, όλες στηρίζονται σε αυτή τη στρωματική προσέγγιση, ενώ διαφέρουν ως προς το υλικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται και συγκολλώνται μεταξύ τους οι στρώσεις.

Μπορείτε να κατασκευάσετε οποιοδήποτε αντικείμενο μπορείτε να φανταστείτε εφόσον υπάρχει ένα ψηφιακό τρισδιάστατο σχέδιο, με ίσως μοναδικό περιορισμό τα υλικά που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε αν και οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Ήδη η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό και κατασκευή παπουτσιών, κοσμημάτων, παιχνιδιών, ειδών οικιακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των μαγειρικών σκευών και πολλά άλλα.