Η βοτουλινική τοξίνη αποτελεί φαρμακευτική ουσία που «μπλοκάρει» την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης από τα νευρικά κύτταρα, η οποία προκαλεί τη σύσπαση των μυών.

Η εκλεκτική αναστολή της σύσπασης των μυών που προκαλούν δυναμικές ρυτίδες του μετώπου, μεσόφρυου, πόδι χήνας (γύρω από τα μάτια), ριζορινίου κτλ. προσφέρει στο πρόσωπο, ανανεωμένη και ξεκούραστη εμφάνιση.

Η χρήση του φαρμάκου προϋποθέτει άριστη γνώση από τον πλαστικό χειρουργό της ανατομίας των μυών του προσώπου, του τρόπου δράσης, της δοσολογίας, των ενδείξεων και αντενδείξεων.

Η διάρκεια δράσης του, εξαρτάται από τη δόση που θα χρησιμοποιηθεί και την υπερτροφία ή όχι του μυ που στοχεύουμε. Το αποτέλεσμα είναι ορατό σε δύο με επτά ημέρες μετά την έγχυση και συνήθως διαρκεί πέντε με έξι μήνες.

Όταν εφαρμόζεται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό, το botox ικανοποιεί από την εμφάνιση ενός ξεκούραστου προσώπου που προσδίδει, καθώς οι ρυτίδες «κούρασης» γύρω από τα μάτια και στο μέτωπο και ανάλογα με τη βαρύτητα τους, είτε βελτιώνονται πολύ σε βάθος, είτε εξαφανίζονται.

Όταν δε, συνδυάζεται με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, για την αντιμετώπιση των ρυτίδων του κατώτερου ημιμορίου του προσώπου, τα αποτελέσματα δύνανται να είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά και άμεσα.

Το botox, επίσης, χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση της ημικρανίας και των πονοκεφάλων τάσεως, καθώς και της υπεριδρωσίας στις παλάμες και στα πέλματα.

 

 

 

 

Δασκαλάκης Εμμανουήλ – Πλαστικός Χειρουργός