Οι αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, έχουν συσχετισθεί με πρόωρο θάνατο, αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς, διαβήτη τύπου 2 και ανικανότητα.

Για τις θετικές ψυχολογικές καταστάσεις, υπάρχουν υποψίες ότι προστατεύουν τον οργανισμό μας από διάφορες ασθένειες. Όμως δεν έχουν γίνει ακόμη, καλά κατανοητοί, οι μηχανισμοί δια μέσου των οποίων η ευτυχία και η αισιοδοξία επιδρούν ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία.

Ερευνητές από το University College London, τεκμηρίωσαν πρόσφατα ότι η καλή ψυχολογική κατάσταση, μειώνει τον αριθμό των μορίων στον οργανισμό μας που σχετίζονται με ασθένειες.

Έρευνα που συμπεριέλαβε περισσότερους από 200 μεσήλικες στο Λονδίνο και που εξέτασε τη σχέση μεταξύ των συναισθημάτων και της υγείας, έδειξε:

1. Τα άτομα που ήσαν περισσότερο ευτυχισμένα, είχαν κατά 32% χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόνης. Η κορτιζόνη είναι ορμόνη του στρες που σχετίζεται με νόσους όπως διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα και ψηλή πίεση
2. Οι πιο ευτυχισμένοι παρουσίαζαν χαμηλότερη αύξηση του ινοδογόνου πλάσματος λόγω στρες. Το ινοδογόνο είναι πρωτεΐνη του συστήματος πήξης του αίματος που αυξάνεται λόγω φλεγμονής. Οι ψηλές συγκεντρώσεις στο πλάσμα της πρωτεΐνης αυτής, έχουν συσχετισθεί με προβλήματα των στεφανιαίων αγγείων της καρδίας. Παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων είναι αίτια στηθάγχης και καρδιακής προσβολής λόγω στένωσης και απόφραξης

3. Οι ευτυχισμένοι άνδρες, είχαν χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύκτας. Το γεγονός αυτό είναι δείκτης καλύτερης καρδιοαγγειακής κατάστασης

4. Ακόμη και όταν όλοι οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε τεστ ψυχολογικού στρες, αυτοί που ήσαν ευτυχισμένοι είχαν χαμηλότερες αρνητικές ανταποκρίσεις των βιολογικών τους τεστ.

Με βάση τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καλή ψυχική υγεία, η αίσθηση της ευτυχίας, ο οπτιμισμός, έχουν άμεση σχέση με βιολογικούς βιοχημικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν την υγεία του ανθρώπινου σώματος.

Με λίγα λόγια βλέπουμε ότι η ευτυχία προστατεύει το σώμα. Όσοι μπορούν να είναι ευτυχισμένοι, με λιγότερο στρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν στο αίμα τους λιγότερες επικίνδυνες ουσίες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Το μήνυμα που θα συγκρατήσουμε είναι ότι πρέπει συνεχώς να καταβάλλονται προσπάθειες για να είναι οι άνθρωποι όσο το δυνατό πιο ευτυχισμένοι.

Η καλή ψυχική υγεία οδηγεί και σε καλύτερη σωματική υγεία με λιγότερες καρδιοπάθειες, διαβήτη, ψηλή πίεση, παχυσαρκία και αυτοάνοσα νοσήματα.

Πηγή: http://medlook.net