Η κατάθλιψη ταλαιπωρεί τους ασθενείς ψυχικά και σωματικά, δημιουργώντας αισθήματα απελπισίας, ενοχών, χαμηλής αυτοεκτίμησης, διαταραχές στην διατροφή κλπ.
Τα στοιχεία είναι τρομακτικά, αν σκεφτούμε ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με ένα εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Εκτός από την αποτελεσματική αντιμετώπιση με την βοήθεια εξειδικευμένων γιατρών, έρχεται να συμπληρώσει την βοήθεια αυτή η θεραπεία με την μουσική, η οποία χρησιμοποιείται από μουσικοθεραπευτές.

Η θεραπεία με τη βοήθεια της μουσικής βοηθά μερικούς ασθενείς να καταπολεμούν την κατάθλιψη, να βελτιώνονται και να αποκαθιστούν τη διάθεση τους διατηρώντας έτσι μια καλή ψυχική και σωματική υγεία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν σοβαρές μελέτες που ελέχθησαν από αναγνωρισμένα επιστημονικά σώματα, τεκμηρίωσαν ή όχι το ότι η μουσικοθεραπεία ωφελεί τους ασθενείς με κατάθλιψη.
Μετά από ενδελεχή έρευνα, οι ερευνητές από το Λονδίνο (Central and Northwest London Foundation NHS Trust) αναγνώρισαν 5 εργασίες οι οποίες πληρούσαν τα αυστηρά επιστημονικά κριτήρια που απαιτούνται για να γίνουν αποδεχτά τα συμπεράσματα τους. Οι 4 από αυτές έδειξαν μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ασθενείς που έλαβαν μουσικοθεραπεία σε σύγκριση με εκείνους που με τυχαιοποιημένο τρόπο είχαν επιλεγεί να λάβουν θεραπεία χωρίς μουσική. Η πέμπτη έρευνα δεν έδειξε κάτι τέτοιο.

Οι μελετητές συμπέραναν ότι παρά το γεγονός ότι οι τεκμηριωμένες αποδείξεις για τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής στους ασθενείς με κατάθλιψη προέρχονται από μερικές μικρές έρευνες, εντούτοις απαιτείται να διεξαχθούν ευρύτερες θεραπευτικές δοκιμές, με μεγάλους αριθμούς ασθενών για να διαφανούν καλύτερα οι επιδράσεις της μουσικοθεραπείας στην κατάθλιψη.

Παράλληλα εάν η μουσικοθεραπεία αποδειχθεί οριστικά ως θεραπεία που ωφελεί ουσιαστικά τους ασθενείς με κατάθλιψη, θα πρέπει να διευκρινιστεί καλύτερα ποιες μορφές μουσικής και μουσικοθεραπείας έχουν τις καλύτερες θεραπευτικές επιδράσεις στους ασθενείς.

Οι εργασίες που υπάρχουν τώρα, αναδεικνύουν τη μουσικοθεραπεία ικανή να βελτιώνει τη διάθεση των καταθλιπτικών ασθενών και παράλληλα να έχει μεγάλη αποδεκτικότητα με πολύ μικρό αριθμό ασθενών να τη διακόπτουν.

Άλλες έρευνες έδειξαν τη μουσικοθεραπεία να ανακουφίζει από τον πόνο και ικανή να αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αναλγητικών φαρμάκων. Επίσης οι θετικές επιδράσεις της τεκμηριώθηκαν στην αντιμετώπιση του στρες, του άγχους, των συνεπειών των εγκεφαλικών επεισοδίων, των καρδιοπαθειών και του καρκίνου.

Ακόμη και στις εγκύους γυναίκες, η μουσική βρέθηκε ότι μπορεί να απαλύνει από το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.