Το να κατανοεί κάποιος τα συναισθήματα του άλλου και να του συμπεραστέκεται είναι κάτι που αν γίνεται μέσα σε κάποια όρια δεν βλάπτει την δική μας ενέργεια.

Όταν όμως τα προβλήματα του άλλου γίνονται δικά μας προβλήματα, τότε και ο πόνος ή η πίκρα του απορροφώνται από εμάς, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούμε με επάρκεια στην δική μας καθημερινότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν βρεθούμε σε χώρο στον οποίο τα αρνητικά συναισθήματα του άλλου είναι εμφανή, αυτόματα νιώθουμε ότι παρασυρόμαστε χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε.

Είναι καλό να γνωρίζουμε πως μπορούμε να προφυλάξουμε τη συναισθηματική μας υγεία χωρίς να δεχόμαστε την αρνητική ενέργεια από τους γύρω μας.
Υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες, τους οποίους αν τους ακολουθήσουμε, σίγουρα τα αποτελέσματα θα είναι τα καλύτερα δυνατά για την δική μας ψυχική ισορροπία.

-Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε να λέμε «όχι» όταν πρέπει
Όταν νιώσετε ότι παραβιάζεται ο προσωπικός σας χώρος ή χρόνος κι όλο αυτό πιέζει τον ψυχισμό σας, καλό θα ήταν να μάθετε να λέτε «όχι» σε δυσάρεστες καταστάσεις.

– «Στροφή» προς τη φύση
Πολλές φορές χρειαζόμαστε να πάρουμε μια ανάσα μακριά από όλα. Μπορείτε να εκμεταλλευθείτε αργίες ή Σαββατοκύριακα για να βρεθείτε κάποιες ώρες έστω κοντά στη φύση, μόνοι με τον εαυτό σας και να ηρεμήσετε.

-Σίγουρα δεν γίνεται να ικανοποιούνται όλοι
Σαφώς και θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν παράπονα από εσάς. Καλό θα ήταν να μην προσπαθήσετε να τους μεταπείσετε και σε καμία περίπτωση άτομα που σας αντιπαθούν μην προσπαθήσετε να τα πείσετε για το αντίθετο. Αν εσείς είστε εντάξει με τον εαυτό σας, οι επικρίσεις και τα σχόλια των άλλων θα πρέπει να σας αφήνουν αδιάφορους και σίγουρα δεν πρέπει να τα βάλετε με τον εαυτό σας. Δεν γίνεται όλοι να συμφωνούν με όλα.
Σαφώς να είστε γενναιόδωροι και δοτική αλλά κι εδώ χρειάζεται μια γραμμή και μια ισορροπία την οποία εσείς θα ορίσετε.

-Δεν είστε ο «Ρομπέν των Δασών»
Δεν είναι στις ευθύνες σας να διορθώνετε τα λάθη και τα προβλήματα των άλλων, όσο κι αν τους αγαπάτε. Υπάρχουν και άνθρωποι που όσο κι αν προσπαθείτε δεν θα βγάλετε καμία άκρη, γιατί απλά έχουν τις δικές τους παγιωμένες ιδέες. Οπότε μάταιος κόπος και φθορά της δικής σας ψυχοσύνθεσης. Όπου μπορείτε να βοηθήσετε και είναι δεκτικοί, είναι αυτονόητο ότι θα το κάνετε.

-Υπεύθυνοι του εαυτού σας
Για τα δικά σας συναισθήματα και τις σκέψεις είστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι, αφού μπορείτε να τα οριοθετήσετε και να βάλετε το κάθε τι εκεί που του ανήκει. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να επηρεάζει τις σκέψεις σας και διορθώστε μόνοι σας ό,τι κρίνετε ότι δεν είναι σε ισορροπία στη ζωή σας.