Σύμφωνα με όσα έδειξε πρόσφατη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία οι ενήλικες δεν καθαρίζουν τουλάχιστον το ¼ των δοντιών τους όταν τα βουρτσίζουν, και αυτό είναι κάτι που δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στην υγεία των δοντιών.

Εκτός όμως από το λάθος βούρτσισμα, υπάρχουν και κάποιες τροφές που μπορούν να βλάψουν το χαμόγελό σας.

Ο οδοντίατρος πολλών διασημοτήτων Δρ Richard Marques, αποκαλύπτει μερικές από τις πιο βλαβερές τροφές για τα δόντια σας:

Λεμόνια
Τα εσπεριδοειδή μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών σας καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα. Αντικαταστήστε τα με λιγότερο όξινες τροφές, όπως είναι για παράδειγμα η μπανάνα. Προσπαθήστε επίσης να πίνετε τους χυμούς φρούτων με καλαμάκι για να επηρεάζονται όσο το δυνατόν λιγότερο τα δόντια σας.

Πατατάκια
Τα πατατάκια περιέχουν πολύ άμυλο που μετατρέπεται σε σάκχαρα στη στοματική κοιλότητα. Στη συνέχεια παγιδεύονται μεταξύ των δοντιών και δημιουργούν βακτήρια που προκαλούν πλάκα. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να κάνετε νήμα και να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα.

Ποπ κορν
Το ίδιο ισχύει και για τα ποπ κορν που επίσης έχουν την ιδιότητα να κολλάνε ανάμεσα στα δόντια, προκαλώντας συσσώρευση πλάκας. Όταν τρώτε ποπ κορν, αποφεύγετε να προσθέτετε αλάτι ή ζάχαρη.

Άσπρο ψωμί
Το άσπρο ψωμί περιέχει απλούς υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης που διασπάται στο στόμα, δημιουργώντας διαβρωτικά οξέα όταν μασάτε. Μετά την κατανάλωση λευκού ψωμιού, ξεπλένετε το στόμα με στοματικό διάλυμα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για να αποφύγετε τη συσσώρευση πλάκας.

Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι πολύ όξινες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Όταν τις καταναλώνετε ωμές, π.χ. σε σαλάτα, φροντίστε να τις συνδυάζετε με άλλα τρόφιμα, προκειμένου να μην εκτίθενται άμεσα τα δόντια σας.

Μπαλσάμικο
Το μπαλσάμικο μπορεί να είναι καταστροφικό για τα δόντια σας, καθώς έχει πολύ έντονο χρώμα, αλλά και πολλά οξέα, με αποτέλεσμα να λεκιάζει τα δόντια και να τους προκαλεί διάβρωση. Αν φάτε κάτι που περιέχει μπαλσάμικο, πιείτε ένα ποτήρι νερό για να λεπλύνετε το στόμα σας.

express.co.uk