Η εξαρτημένη διαταραχή της προσωπικότητας περιγράφεται ως μια γενικευμένη και υπερβολική ανάγκη από τους άλλους , που οδηγεί σε υποτακτική και εξαρτημένη συμπεριφορά, καθώς και σε φόβο αποχωρισμού. Αυτό το πρότυπο ξεκινά από την πρώιμη ενήλικη ζωή και είναι παρούσα σε διάφορες φάσεις της ζωής του ασθενή. Τα εξαρτώμενα άτομα θεωρούν ότι είναι ανίκανα να ζήσουν χωρίς τη βοήθεια κάποιου άλλου.

Αυτά τα άτομα είναι υπερβολικά ανασφαλή και επιζητούν διαρκώς τη συμβουλή των άλλων ακόμα και σε απλά καθημερινά ζητήματα. Συχνά αφήνουν τους άλλους να πάρουν αποφάσεις για εκείνους και αποφέυγουν να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους.

Ανήλικα άτομα με αυτή τη διαταραχή συχνά επιτρέπουν στους γονείς τους να τους λένε τι να φορέσουν, τι να φάνε, με ποιον να κάνουν παρέα κτλ. Από την άλλη, οι ενήλικες με αυτή τη διαταραχή , εξαρτώνται από το σύντροφό τους για να αποφασίσει που να μείνουν, τι δουλειά να κάνουν κτλ.

Η ανάγκη αυτή που έχουν αυτά τα άτομα για να αναλάβουν οι άλλοι της ευθύνες τους , ξεπερνάει τα ηλικιακά όρια ή συγκεκριμένες περιστάσεις (πχ. μικρά παιδιά ή άτομα με ειδικές ανάγκες) Επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν την υποστήριξη ή την έγκριση, τα άτομα με εξαρτώμενη διαταραχή της προσωπικότητας συχνά έχουν δυσκολία να εκφράσουν την διαφωνία με τους άλλους ανθρώπους, ειδικά με εκείνους από τους οποίους εξαρτώνται. Αυτά τα άτομα αισθάνονται ήρεμοι όταν κάνουν κάτι με το οποίο συμφωνεί το άτομο από το οποίο εξαρτώνται, άσχετα αν μέσα τους νιώθουν ότι κάνουν κάτι λάθος. Φοβούνται τόσο πολύ τη μοναξιά και την απόρριψη που είναι πρόθυμοι να κάνουν ότι τους πουν οι άλλοι.

Συμπτώματα

Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή δεν εμπιστεύονται την ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις και αισθάνονται ότι οι άλλοι έχουν καλύτερες ιδέες. Μπορούν ακόμη να υφίστανται κακοποίηση, για να μείνουν σε μια σχέση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Δυσκολία λήψης αποφάσεων χωρίς τη διαβεβαίωση από τους άλλους

Μεγάλη παθητικότητα

Προβλήματα στο να εκφράζουν τις διαφωνίες τους με τους άλλους

Αποφεύγουν την προσωπική ευθύνη

Αποφεύγουν να είναι μόνοι τους

Αισθάνονται απελπισία όταν τελειώνει μια σχέση

Ανίκανος να ικανοποιήσει συνήθεις απαιτήσεις της ζωής

Αντιμέτωπίζουν φόβους εγκατάλειψης

Πληγώνονται εύκολα από την κριτική ή την αποδοκιμασία

Ανέχονται την κακομεταχείριση και κακοποίηση από τους άλλους

Οι επιπλοκές αυτής της διαταραχής μπορεί να περιλαμβάνουν κατάθλιψη, κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, και συναισθηματική ή και σεξουαλική κακοποίηση.

Θεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι η προτιμώμενη μορφή θεραπείας για τα άτομα με εξαρτώμενα διαταραχή της προσωπικότητας. Η θεραπεία εστιάζει στα μοτίβα σκέψης που είναι δυσπροσαρμοστικά, τις πεποιθήσεις που διέπουν τέτοιες σκέψεις όπως και τα άλλα χαρακτηριστικά της διαταραχής όπως αδυναμία λήψεις αποφάσεων. Μπορούμε να παρατηρήσουμε κάποια βελτίωση στη κατάσταση του ασθενούς έπειτα από μακροχρόνια θεραπεία.

https://boro.gr/27126/eksarthmenh-diataraxh-proswpikothtas-symptwmata-kai-therapeia/