Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των νευροδιαβιβαστών, δηλαδή βοηθούν στη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στο νευρικό σύστημα.

Η απελευθέρωση ενδορφινών στο σώμα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου, τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την ψυχική τόνωση και ευφορία. Επίσης, οι ενδορφίνες λειτουργούν σαν «ασπίδα» απέναντι στο στρες.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, οι περισσότεροι απλοί και εντελώς φυσικοί, να ενισχύσετε την απελευθέρωση ενδορφινών στον οργανισμό σας ώστε να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να ενισχύσετε τις άμυνές σας –σωματικές και ψυχικές.

  1. Απολαύστε το άρωμα της λεβάντας

Ορισμένες μυρωδιές, όπως αυτή τη λεβάντας αλλά και της βανίλιας, μειώνουν το άγχος, βελτιώνουν τη διάθεση και καταπολεμούν την αϋπνία, λόγω της επίδρασης που έχουν στον εγκέφαλο. Για να επωφεληθείτε από την αρωματοθεραπεία μπορείτε να προμηθευτείτε αρωματικά κεριά ή να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου στο νερό που θα κάνετε το αφρόλουτρό σας.

  1. Βάλτε στη ζωή σας το τζίνσενγκ

Το βότανο βοηθά στην αντιμετώπιση της κόπωσης και του στρες, ενώ παράλληλα μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Το τζίνσενγκ εξισορροπεί τις ορμόνες του στρες στον οργανισμό και ενισχύει την παραγωγή ενδορφινών.

  1. Κάντε λίγη γυμναστική

Οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης συμβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών, γι’ αυτό και παρά τη σωματική κόπωση που μπορεί να νιώθετε μετά θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι η διάθεσή σας είναι πολύ καλύτερη.

  1. Γελάστε

Το γέλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση, καταπολεμά το στρες, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, νικά τον πόνο και ενισχύει τα επίπεδα ευεξίας. Πολλές από αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις προκύπτουν χάρη στην απελευθέρωση των ενδορφινών.

  1. Κάντε σεξ

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής απελευθερώνονται ορμόνες, όπως η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης» που ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς, και ενδορφίνες, οι οποίες ενεργοποιούν τα κέντρα της απόλαυσης στον εγκέφαλο.

  1. Φάτε λίγη σοκολάτα

Χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε ωφέλιμες ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, η μαύρη σοκολάτα καταπολεμά τις φλεγμονές στο σώμα, ρίχνει την πίεση και μειώνει την «κακή» LDL χοληστερόλη. Παρέχει επίσης συστατικά που προωθούν την απελευθέρωση ενδορφινών και ορμονών που ενισχύουν την καλή διάθεση.

Πηγή: Reader’s Digest, MedicineNet

http://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh/story/361127/enisxyste-tis-endorfines-sas-me-fysikoys-tropoys