Η ασθένεια είναι ο πιο πειστικός γιατρός. Στην καλοσύνη και στη σοφία δίνουμε μόνο υποσχέσεις. Στον πόνο υπακούμε.

Μαρσέλ Προυστ 1871-1992, Γάλλος συγγραφέας

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ στην Ελλάδα, το ποσοστό των υπέρβαρων φτάνει το 53,7% του πληθυσμού, και των παχύσαρκων το 20,1%. Το ποσοστό των αντρών είναι  στο 59,7% με κορύφωση του επιπολασμού στις ηλικίες  40-50 ετών, και στις γυναίκες το ποσοστό είναι  στο 47,9% με κορύφωση του επιπολασμού στις ηλικίες 50-60. (Πηγή: Αθηρωμα (έκδοση Ιανουάριος-Μάρτιος 2017).

Με αυτά τα δεδομένα η ταχέως εξελισσόμενη επιδημική μη λοιμώδης νόσος (υπολογίζεται ότι το 2050 θα είναι η μεγαλύτερη επιδημική νόσος στην ιστορία της ανθρωπότητας), ολοένα και σφίγγει γύρω από την ανθρώπινη υγεία.

Πλέον οι δυνατότητες αντιμετώπισής της είναι πάρα πολλές. Τα νέα σκευάσματα βρίσκονται ήδη στην φαρέτρα των γιατρών. Γιατί όμως η παχυσαρκία συνεχίζει και αυξάνεται;

Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Μια νόσος η οποία οφείλεται σε κυτταρικές διαταραχές και οδηγεί σε άλλες κυτταρικές διαταραχές.

Εχει όμως ένα βασικό μειονέκτημα. Το ίδιο της πρώιμης ισχαιμίας, της πρώιμης καρκινωμάτωσης και γενικά κάθε μείζονος ασυμπτωματικής νόσου. ΔΕΝ πονάει!

Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής οδηγείται στην ψευδαίσθηση της «καλής υγείας», θα συμπέραινε κάποιος, όχι άδικα. ‘Εχει όμως ταυτόχρονα και ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες αναφερόμενες παθήσεις. Την αισθητική διαταραχή!

Ο παχύσαρκος είναι ένας ασθενής που στην ουσία μπορεί να «αυτοδιαγνωσθεί», δηλαδή να αντιληφθεί το πρόβλημα και να ζητήσει βοήθεια.    ‘Ομως δυστυχώς, την αυτοδιάγνωση την ακολουθεί και η αυτοθεραπεία.

Και με τον όρο αυτοθεραπεία, εννοούμε την διατροφική τροποποίηση η οποία εσφαλμένα θεωρείται ως μια θεραπεία κοινή για όλους. Αυτό κάνει τον ασθενή να σχηματίζει την εντύπωση ότι και η νόσος είναι κοινή για όλους, άρα όταν μια νόσος είναι ίδια τότε μάλλον δεν είναι νόσος.

Η παχυσαρκία όμως δεν θεραπεύεται σαν μια κοινή για όλο τον κόσμο τροποποίηση της διατροφής.

Αλήθεια πόσοι ξέρουν ότι η διατροφή εκτός της παχυσαρκίας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας όλων μα όλων των παθήσεων του ανθρώπινου είδους (άσχετα αν έχει υποβαθμιστεί). Γνωρίζετε ότι η θεραπεία των νεφροπαθών απαιτεί συγκεκριμένες ποσότητες πρωτείνης; Γνωρίζετε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 απαιτεί αυστηρά ισοδύναμα υδατάνθρακα; Γνωρίζετε ότι η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος, οι αρρυθμίες, οι θυρεοειδοπάθειες, αποτελούν αντένδειξη για την διαδικασία της κέτωσης; ( π.χ οι φημισμένες δίαιτες atkins κτλ που αν και έχουν ιατρικό υπόβαθρο εν τούτοις έχουν σκοτώσει πολλούς αφελείς ασθενείς).

Η επαναρρύθμιση του μεταβολισμού, αποτελεί μια ιατρική πράξη μείζονος δυσκολίας, η οποία είναι εφάμιλλη μιας μεταμόσχευσης. Θα μπορούσατε λοιπόν να αυτομεταμοσχεύσετε ένα όργανο; Οχι βέβαια.

Όπως εφάμιλλα των μείζονων συμπτωμάτων είναι και τα συμπτώματα της παχυσαρκίας.  Η πείνα δηλαδή, είναι εφάμιλλη του πόνου. Κανείς δεν είναι φτιαγμένος από τη φύση για να πεινάει περισσότερο από τους άλλους, όπως κανείς δεν είναι φτιαγμένος για να πονάει. Πεινάμε γιατί υπάρχουν κυτταρικές διαδικασίες που έχουν υποστεί τροποποίηση της φυσιολογικής τους πορείας.

Αλλωστε οι αιτίες της παχυσαρκίας (και κατά συνέπεια της πείνας) είναι πάνω από 300!!!

Όλα αυτά όμως, όσο ενδιαφέροντα κι αν ακούγονται ποτέ δεν πρόκειται να αφυπνίσουν τον ασθενή που έχει ήδη αποφασίσει την διάγνωση και την θεραπεία.  Λέμε συχνά, ότι κάτι που ακούσαμε δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς. Το ίδιο όμως θα έλεγαν και αυτοί που το έπαθαν προφανώς.

Η γνώση της παχυσαρκίας αποτελεί καταρχήν θέμα αντίληψης πέραν της νόσου, των κινδύνων και της πρόγνωσης. Βασική προϋπόθεση ασφαλώς και είναι το τι πιστεύει ο ίδιος ο ασθενής. Άλλωστε ο γιατρός δεν μπορεί να βοηθήσει αν δεν του ζητηθεί.

 

 

 

 

Κρουστάλης Αθανάσιος- Ειδικός παθολόγος