Η συγγενής προδιάθεση του ατόμου αποτελεί σήμερα η κυριότερη αιτία εμφάνισης της πάθησης. Ανατομικά ο καρπιαίος σωλήνας είναι μικρότερος σε άτομα που εμφανίζουν τη νόσο από ότι σε άλλα που δεν έχουν πρόβλημα.

Τα άτομα που ασχολούνται με βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα στον καρπό και στο χέρι.

Συνήθως δεν μπορεί να βρεθεί σαφής αιτιολογικός παράγοντας.

Μερικές αθλητικές δραστηριότητες προδιαθέτουν τους αθλητές να εμφανίσουν τη νόσο ειδικά σε εκείνους που χρησιμοποιούν επαναλαμβανόμενα σε κάμψη και έκταση τον καρπό και το χέρι καθώς επίσης στους ρήπτες (ακόντιο, σφαίρα, σφύρα), σε αθλητές που κρατάν στο χέρι ρακέτα (τένις, σκουώς, Badminton), στους αθλητές της ενόργανης γυμναστικής καθώς επίσης σε αθλητές που βρίσκονται σε αναπηρική καρέκλα λόγω της υπέρχρησης του μέλους.

Τι συμπτώματα προκαλεί;

Οι ασθενείς περιγράφουν διαλείπουσες η εμμένουσες παραισθησίες και αιμωδίες στο χέρι ειδικά στα τρία δάκτυλα (αντίχειρας, δείκτης και μέσος). Ο πόνος εμφανίζεται κυρίως τις νυχτερινές ώρες ο οποίος ξυπνάει τον ασθενή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ασθενής τινάζει το πάσχων άνω άκρο και τοποθετεί το χέρι του σε δροσερότερο σημείο για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα.

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι τους πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια (απώλεια δύναμης συγκράτησης του χεριού), ή αδυναμία συστροφής του κλειδιού στη κλειδαριά (απώλεια δύναμης σύλληψης του χεριού).


Περιοχές κατανομής των μουδιασμάτων (μπλέ περιοχή) και πόνου (κόκκινη περιοχή).

Πως θα είμαι σίγουρος-η ότι πάσχω από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ σημαντικό για την αποφυγή μόνιμων προβλημάτων στο χέρι λόγω της μη αναστρέψιμης βλάβης του μέσου νεύρου.

Η κλινική εξέταση του χεριού και του άνω άκρου γενικά βοηθά τον Ορθοπαιδικό να καθορίσει τη πηγή των συμπτωμάτων που αναφέρει ο ασθενής και να σχεδιάσει με τον σωστό τρόπο το θεραπευτικό πλάνο.

Ο καρπός εξετάζεται για άλγος, οίδημα και διαταραχές στο χρώμα του δέρματος (ερυθρότητα της πάσχουσας περιοχής υποδηλώνει φλεγμονή). Κάθε δάκτυλο πρέπει να εξεταστεί για τον έλεγχο της αισθητικότητας καθώς και οι μύες στη βάση του αντίχειρα για τον έλεγχο της τροφικότητας και της μυϊκής ισχύος αυτών.

Εξέταση αίματος για τον έλεγχο του σακχάρου και ρευματολογικών παραγόντων συνήθως είναι απαραίτητες.

Οι απλές ακτινογραφίες συχνά δεν βοηθάνε στη διάγνωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.
Το Ηλεκτρομυογράφημα είναι απαραίτητη εξέταση για τη οριστική διάγνωση.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται έλεγχος της φάσης της βλάβης (οξεία ή χρόνια) καθώς ελέγχεται η λειτουργία του νεύρου.
Συντηρητική αγωγή
Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει:

• αντιφλεγμονώδη αγωγή λαμβανόμενη από το στόμα
• τοπικά επιθέματα
• ειδικοί νάρθηκες
• Φυσικοθεραπεία
• Τοπική έγχυση κορτιζόνης
Ο ειδικός νάρθηκας φοριέται συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου το βράδυ. Προστατεύει κυρίως από ερεθισμό του μέσου νεύρου όταν ο ασθενείς μαζεύει σε κάμψη του καρπούς του καθώς κοιμάται. Ωστόσο ο νάρθηκας μπορεί να φορεθεί και κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Αλλαγή των δραστηριοτήτων. Οι αλλαγή των καθημερινών δραστηριοτήτων που αποδεδειγμένα επιδεινώνουν την κατάσταση της νόσου είναι βοηθητική.

Φυσικοθεραπεία. Διατατικές ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα. Η διαδικασία αυτή επιβλέπεται και καθοδηγείται από τον φυσικοθεραπευτή.

Πολλές φορές συμπτωματολογία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα μπορούν να εμφανίσουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν συνήθως μετά τον τοκετό όταν η ομοιόσταση των υγρών του σώματος έρθει σε ισορροπία. Δεν χρειάζεται καμία αγωγή.

Χειρουργική αντιμετώπιση-Θεραπεία:

Η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα αποτελεί ένα από τα συχνότερα χειρουργεία της Ορθοπαιδικής χειρουργικής. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 10 λεπτά και ασθενής εξέρχεται από τη κλινική μια ώρα μετά.

Πότε πρέπει να χειρουργηθώ;

Αν τα συμπτώματα του πόνου και του μουδιάσματος στο χέρι διαρκούν περισσότερο από 6 μήνες παρά τη συντηρητική θεραπεία τότε πρέπει η πάθηση να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Γιατί πρέπει να χειρουργηθώ;

Διότι η παραμονή του προβλήματος θα οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του μέσου νεύρου μη αναστρέψιμη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα μουδιάσματα να γίνουν μόνιμα και την ατροφία των μυών του αντίχειρα που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ελάττωση της μυϊκής ισχύς του χεριού. Η ελάττωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της λειτουργικής ικανότητας του χεριού.

Οι δύο τεχνικές που χρησιμοποιούνται διεθνώς είναι η ανοιχτή και η ενδοσκοπική μέθοδος
Η ανοιχτή μέθοδος διενεργείται με την υποβοήθηση του χειρουργικού μικροσκοπίου για την απόλυτη ακρίβεια των χειρουργικών χειρισμών (μικροχειρουργική τεχνική), ενώ η ενδοσκοπική μέθοδο με την υποβοήθηση ειδικής κάμερας.
Η επιλογή της μεθόδου διενεργείται από τον Ορθοπαιδικό χειρουργό αξιολογώντας την κατάσταση της νόσου σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

 

 

 

Γεώργιος Δ. Γκουδέλης MD. Ph.D
Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Εξειδικευθείς στην Αρθροσκοπική Χειρουργική και την Ορθοπαιδική Αθλητιατρική Ενηλίκων και Παίδων, Heidlberg Germany