Τα συναισθήματα δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχή, ο αντίκτυπος τους χαρτογραφείται στο ίδιο το σώμα. Αυτό υποστηρίζει ειδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 700 εθελοντές στο Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας. Όταν είμαστε θυμωμένοι, δεν βγάζουμε κυριολεκτικά, “καπνούς”, ούτε η καρδιά “φτερουγίζει” όταν είμαστε ερωτευμένοι. Η αγάπη όμως, με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν από θερμικά διαγράμματα του σώματος, εκτινάσσει τους παλμούς και τα κύματα θερμότητας που συχνά νιώθουμε, στέλνονται πράγματι σε όλο μας το σώμα.

Ένα συναίσθημα είναι μια σύνθετη υποκειμενική εμπειρία, παράλληλα όμως, αποτελεί συνδυασμό ψυχοσωματικών εκφράσεων και βιολογικών αντιδράσεων του σώματος. Όταν ένας άνθρωπος “αισθάνεται”, αυτό που βιώνει εκείνη την στιγμή,  δεν είναι μια απλή αίσθηση. Ένα συναίσθημα είναι ικανό να προκαλέσει μία ή και πολλαπλές σωματικές αντιδράσεις, καθώς ό,τι νιώθουμε, ενεργοποιεί κάθε φορά, διαφορετικά σημεία του σώματός μας.

Ο χώρος της νευροεπιστήμης αποδεικνύει ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα προκαλούν ορισμένου είδους μεταβολές μέσα στο σώμα. Η αίσθηση κινδύνου για παράδειγμα, προκαλεί άμεσες αντιδράσεις σε όλο το σώμα, μέσω ταχυκαρδίας, αδρανοποίησης του πεπτικού συστήματος, επιτάχυνσης της αναπνοής, σύσπασης των μυών.

Μία ερευνητική ομάδα από την Φινλανδία έδειξε ότι τα συναισθήματα συνδέονται με μια σειρά από φυσιολογικές μεταβολές στο σώμα μας. Στα πλαίσια της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Proceedings of the National Academy of Sciences”, 700 άτομα από διάφορα σημεία του πλανήτη, πρώτα διάβασαν βιβλία ή είδαν ταινίες, ώστε να νιώσουν άμεσα συγκεκριμένα συναισθήματα. Μετά, η ομάδα των επιστημόνων έπρεπε να μοιράσει στους εθελοντές το περίγραμμα ενός ανθρώπινου σώματος σε σκίτσο και εκείνοι έπρεπε να το χρωματίσουν με διαφορετικά χρώματα, αναλόγως το πώς ένιωθαν εκείνη την στιγμή, και σε ποια σημεία του σώματος θεωρούσαν ότι διοχετευόταν μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ίδιο συναίσθημα ήταν ικανό να προκαλέσει την ίδια θερμική αντίδραση στον οργανισμό. Το παραπάνω δεδομένο οδήγησε στο συμπέρασμα πως οι φυσιολογικές διεργασίες οι οποίες προκαλούν σωματικές αλλαγές επηρεάζονται από τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι βιώνουμε ένα συναίσθημα. Από την ανάλυση των συναισθημάτων, προέκυψαν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που ίσως, πολλοί από εμάς νιώθουμε ότι συμβαίνουν στο σώμα μας ως ένα είδος συναισθηματικής ψευδαίσθησης.

Χαρακτηριστικά, ο έρωτας μπορεί να μην «φτερουγίζει» σε κάποιο σημείο του σώματος μας, αλλά θερμαίνει το σώμα μας από το κεφάλι μέχρι τα γόνατα. Από τα γόνατα και κάτω, το σώμα παραμένει ανεπηρέαστο, κάτι που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ίσως εξηγεί την φράση «τρέμουν τα γόνατά μου», που είναι πολύ χαρακτηριστική όταν βλέπουμε ένα άτομο που μας ελκύει.

Μία ερωτική απογοήτευση ή ένας χωρισμός λέμε ότι «ραγίζει την καρδιά». Στην πραγματικότητα αυτό μεταφράζεται σωματικά σε ένα βάρος στο στήθος, έτσι ακριβώς όπως το νιώθουμε, το οποίο μας παγώνει. Αδυναμία στα άκρα και έντονη δραστηριότητα στην καρδιά φέρνει μαζί της η μελαγχολία, ενώ η κατάθλιψη κυριολεκτικά «παγώνει» όλο τον κορμό του σώματος. «Παγώνει» δηλαδή, το σώμα και «κόβει» χέρια και πόδια.

Η ευτυχία από την άλλη, έχει την πρωτοκαθεδρία, εξαπλώνεται μέσω μιας θέρμης σε όλο το σώμα. Η οργή γίνεται κυρίως, αισθητή στο επάνω μέρος του θώρακα, “κάτι το οποίο ίσως, σημαίνει ότι υποσυνείδητα ετοιμαζόμαστε για καβγά”, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ένα παρόμοιο συναίσθημα, ο θυμός, εκτοξεύει την θερμοκρασία στο κεφάλι και τα χέρια, ενώ το να αηδιάζουμε ερεθίζει το πεπτικό σύστημα και τον λαιμό.

Αυτό που πολλές φορές, λοιπόν αισθανόμαστε, μπορεί να αντανακλάται στο σώμα μας. Μια μικρή ζεστασιά συνδέεται στο μυαλό μας, πάντοτε με ευχάριστα συναισθήματα, ενώ ένα δυσάρεστο συναίσθημα, όπως η απογοήτευση δίνει την εντύπωση ότι παγώνει κάτι μέσα μας. Τελικά, κάθε συναίσθημα έχει από έναν μοναδικό αντίκτυπο πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να το παγώσει ή να το ζεστάνει, να το «ντύσει» με θυμό, φόβο, θλίψη, ευτυχία, αγάπη.

Έλενα Κρητικού

http://www.pathfinder.gr/stories/3538922/mporei-ena-synaisthhma-na-mas-pagosei-kyriolektika/