Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τις συντροφικές σχέσεις καθώς αλλάζουν οι συνθήκες της καθημερινότητας του ζευγαριού, μειώνεται η αυτοπεποίθηση των συντρόφων, αυξάνεται το άγχος και γενικότερα είναι μια κατάσταση αλλαγής που απαιτεί προσαρμοστικότητα.

Κάθε σχέση είναι δυναμική και στην πορεία της σίγουρα θα υποστεί αλλαγές που θα κληθούμε να διαχειριστούμε. Αλλαγή μπορεί να είναι μια μετακόμιση, ο ερχομός των παιδιών, μια ασθένεια ή μια απόλυση. Η οικονομική κρίση με τη σειρά της επιφέρει αλλαγές που το βέβαιο είναι, ότι στην αρχή δεν μπορούμε ούτε να αποδεχτούμε, ούτε να διαχειριστούμε.

Κάποιες σχέσεις με τις κρίσεις δυναμώνουν τα θεμέλια τους, ενώ άλλες δεν αντέχουν το βάρος των μεγαλύτερων ευθυνών και τερματίζουν.
Σημαντική είναι η αλληλοϋποστήριξη και η επικοινωνία, το μοίρασμα. Το να κρύψουμε βασικές πληροφορίες στο σύντροφο μας ακόμα και με τη λογική να μην τον στενοχωρήσουμε, κλονίζει την εμπιστοσύνη της σχέσης. Το να είμαστε επικριτικοί με το σύντροφο μας, δεν τον βοηθάει να συνεχίσει τις προσπάθειες του.

Ας δώσουμε χρόνο στα πράγματα, ας συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και ας μην ακυρώνουμε σχέδια ζωής με το φόβο της κρίσης.

Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων

http://www.psychologist.com.gr/sumbouleutiki-scheseon/articles/pos-echei-epireasei-i-oikonomiki-krisi-tis-scheseis.html