Ένας ρεπόρτερ της New York Times, ο Benedict Carey αναφέρθηκε στα δάκρυα σαν μία «συναισθηματική εφίδρωση». Διαβάζοντας τι ακριβώς κάνει το κλάμα, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί τελικά είναι ευεργετικό.

Καθώς:

Το μεγαλύτερο δώρο που μας χαρίζουν τα δάκρυα, είναι η δυνατότητα να βλέπουμε, κυριολεκτικά. Τα δάκρυα όχι μόνο λιπαίνουν τα μάτια μας και τα βλέφαρα, αλλά εμποδίζουν επίσης την αφυδάτωση των διαφόρων βλεννογόνων. Αν δεν υπάρχει λίπανση, δεν υπάρχει και όραση.

Επίσης, αποτελούν τον αντιβακτηριακό και αντιιικό παράγοντα που προσπαθεί να μας προφυλάσσει  από τα μικρόβια που συλλέγουμε ακουμπώντας σε υπολογιστές κλπ.

Τα δάκρυα διώχνουν τις τοξίνες

Ο βιοχημικός William Frey, ο οποίος έχει ερευνήσει τα δάκρυα, βρήκε σε μια μελέτη ότι τα συναισθηματικά δάκρυα – εκείνα που σχηματίστηκαν σε αγωνία ή θλίψη – περιείχαν περισσότερα τοξικά παραπροϊόντα από τα δάκρυα ερεθισμού. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως είναι τοξικά. Αντιθέτως αφαιρούν πραγματικά τις τοξίνες από το σώμα μας. Είναι σαν μια φυσική θεραπεία ή μια συνεδρία μασάζ, αλλά κοστίζει πολύ λιγότερο!

Το κλάμα βελτιώνει την διάθεση

Το κλάμα μπορεί να μειώσει πραγματικά το επίπεδο μαγγανίου ενός ατόμου, ενώ η υπερέκθεση στο μαγγάνιο μπορεί να προκαλέσει άγχος, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, κόπωση, επιθετικότητα, συναισθηματικές διαταραχές.

Το κλάμα καταπολεμά το στρες

Το κλάμα είναι αυτό που μας ανακουφίζει από το περιττό άγχος, αφού η καταστολή των δακρύων αυξάνει τα επίπεδα στρες και συμβάλλει σε ασθένειες που επιβαρύνονται από  το άγχος, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα καρδιακά προβλήματα κλπ.

Υγείας Δρόμοι