Μια συχνή απορία των ασθενών στο ιατρείο μας αφορά στο αν θα πρέπει να προτιμούν ηλεκτρική ή χειροκίνητη οδοντόβουρτσα για το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών τους. Ας κάνουμε λοιπόν μια σύγκριση μεταξύ τους.

Αποτελεσματικότητα: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι αποτελεσματικότερες στην απομάκρυνση της πλάκας από τις χειροκίνητες. Και στις δυο μεθόδους βέβαια, είναι επιτακτική η ανάγκη χρήσης νήματος για τον καθαρισμό των περιοχών ανάμεσα στα δόντια.

Κόστος: Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες γενικότερα κοστίζουν περισσότερο από τις χειροκίνητες, ενώ περιλαμβάνουν και ένα κόστος συντήρησης (αλλαγή κεφαλής και, ανάλογα την εταιρεία, μπαταρίας).

Χρόνος βουρτσίσματος: Δεδομένου ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν μικρότερη κεφαλή, η οποία καλύπτει ένα δόντι, ο χρόνος βουρτσίσματος είναι αυξημένος σε σχέση με τις χειροκίνητες, των οποίων η κεφαλή καλύπτει συνήθως δυο δόντια. Πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες φέρουν χρονόμετρο με ηχητική ειδοποίηση για τη διευκόλυνση του ασθενούς.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι. ενώ οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες όταν χρησιμοποιούνται σωστά καθαρίζουν αποτελεσματικότερα τα δόντια, είναι πιο δαπανηρές από τις χειροκίνητες.
Άρα, η επιλογή εξαρτάται από τον ασθενή και από το ποιά μέθοδος του ταιριάζει καλύτερα.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε, τόσο ανάμεσα στις δυο αυτές επιλογές όσο και στο ποιά ηλεκτρική οδοντόβουρτσα κάνει για εσάς.

 

 

 

 

Δρ. Κάτια Πλουμάκη

Οδοντίατρος

Prosthodontics and Materials Sciences