Η λέξη «σεξ» στο άκουσμα της κανονικά θα έπρεπε να παραπέμπει αυτόματα σε κάτι που σχετίζεται έντονα με την αυθόρμητη, παρορμητική, άνετη, ενθουσιώδη, σχεδόν αντανακλαστική και αντιδραστική συμπεριφορά.

Η πραγματικότητα όμως ανατρέπει αυτό το «κανονικά», ενώ η σεξουαλική παρόρμηση περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.Τότε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν συστηματικά το σεξ ή χάνουν τις ευκαιρίες απόλαυσης του; Το σεξ, σύμφωνα και με την ψυχαναλυτική θεώρηση, δεν είναι πολυτέλεια αλλά ένστικτο και οποσδήποτε είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την απόλαυση. Όταν στο μυαλό μας σχηματιστεί η ιδέα ότι τα δεδομένα δεν συνηγορούν για αυτήν την απόλαυση, τότε αυτόματα όλη η σύμπεριφορά μας θα προσανατολιστεί στην ανάσχεση της σεξουαλικής πράξης. Θα αναχαιτίσουμε την επιθυμία μας, θα συγκρατηθούμε ή θα διακόψουμε αποχωρώντας…Υπάρχουν διάφοροι φόβοι οι οποίοι ευθύνονται αποτελώντας και τον ανασταλτικό παράγοντα κάθε φορά.
Ας δούμε τι υπάρχει συνήθως στο μυαλό των γυναικών πιο αναλυτικά σχετικά με κάποιους από αυτούς τους φόβους.

– Φοβάμαι ότι θα σπάσει το προφυλακτικό!
Όταν το «δίχτυ ασφαλείας» σχετικά με μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη βιώνεται ως αρκετά «χαλαρό», η σεξουαλική επιθυμία θα σπάσει σαν σαπουνόφουσκα…Μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε ηλικία ή σε περίοδο που θεωρείται ακταλάλληλη από τη γυναίκα της δημιουργεί ανεξέλεγκτο άγχος. Αυτό με τη σειρά του θα εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό την οποιαδήποτε απόλαυση.

Ενίσχυση των τρόπων προφύλαξης, ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με τον σεξουαλικό σύντροφο για τον τρόπο της χρήσης και την ποιότητα του προφυλακτικού.

– Φοβάμαι ότι θα κολλήσω κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα!
Η γυναικεία ανατομία των σεξουαλικών οργάνων είναι συνώνυμη με την επιρρέπεια στις ασθένειες και τα μικρόβια, οπότε μία επιπλέον ανησυχία είναι κατανοητή και φυσιολογική.

Μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή του σεξουαλικού συντρόφου, στη φροντίδα της προσωπικής υγιεινής πριν και μετά το σεξ, ασφαλής προφύλαξη, προάσπιση των προσωπικών ορίων και της επιθυμίας για τα σεξουαλικά «παιχνίδια» και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις.

– Φοβάμαι ότι θα με αποδοκιμάσει για το σώμα μου!
Το γυναικείο κορμί δυστυχώς «στενάζει» κάτω από το βάρος των προσδοκιών που επιβάλλουν τα αδίστακτα καταναλωτικά και πατριαρχικά πρότυπα, ακόμα και στη σύγχρονη εποχή μας που οι προσπάθειες της γυναικείας χειραφέτησης μετρούν πάνω από έναν αιώνα

Ανάδειξη και περιποίηση του γυναικείου σώματος με κριτήρια καθαρά προσωπικά και ανάλογα τη διάθεση και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις, βαθύτερη ενδοσκόπηση για ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και περαιτέρω εξερεύνησης με σκοπό την ενίσχυση της αυτογνωσίας. Εστίαση στην ουσία του σεξ με την οπτική ότι αυτό αποτελεί ένα ένστικτο πάνω από όλα και όχι μία πασαρέλα για επίδειξη…μόδας!

– Φοβάμαι ότι κάποια σωματική… λειτουργία του σώματος μου θα με προδώσει κατά τη διάρκεια!
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα και είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο. Η γνώση της προσωπικότητας και του επιπέδου της ωριμότητας σεξουαλικού συντρόφου θα βοηθούσε.
Προσπάθεια για τον έλεγχο της μεγέθυνσης του ατυχές συμβάντος, χιουμοριστική διάθεση, εστίαση στην απόλαυση.

– Φοβάμαι ότι θα θεωρηθώ «εύκολη»!
Αυτό θα μπορούσε να βρίσκεται και στον αντίποδα του «Φοβάμαι ότι πρέπει να λειτουργήσω ως πορνοστάρ!».
Γνωριμία με το αξιακό σύστημα του συντρόφου και ανοιχτή συζήτηση για τη θεώρηση σχετικά με το σεξ. Έλεγχος αν πρόκειται για προσωπικό «ταμπού».

– Φοβάμαι ότι θα μου ζητήσει να κάνω κάτι που δεν μου αρέσει και δεν το θέλω!
Το σεξ δεν είναι τιμωρία ή καταναγκαστικό έργο. Η διαφύλαξη των προσωπικών ορίων αναμφισβήτητα είναι στη βάση οποιασδήποτε αληθινής ικανοποίησης και αποτελεί και το κλειδί για υγιείς συναισθηματικά σχέσεις.

Ξεκαθάρισμα των προτιμήσεων ή μη εξαρχής, εσωτερική διαπραγμάτευση με τον δισταγμό (από που πηγάζει), διαχείριση τυχόν ενοχικών σκέψεων, προστασία του εαυτού κατά τη διάρκεια του σεξ όταν η σκηνή θα αρχίσει να θυμίζει κάτι πολύ διαφορετικό από την απόλαυση και την άνεση…

– Φοβάμαι ότι θα με θεωρήσει άπειρη ή/και ανίκανη για να τον ικανοποιήσω!
Αυτό δεν είναι πάντοτε αρνητικό. Αν ο σεξουαλικός σύντροφος είναι πιο έμπειρος, υπάρχει μία θαυμάσια ευκαιρία για απόλαυση. Φυσικά με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος δεν είναι ανώριμος και κακοήθης!
Εστίαση στις αισθήσεις και εμπιστοσύνη στη φύση και στον σεξουαλικό σύντροφο!

– Φοβάμαι ότι θα πλήξω και θα περιοριστώ μόνο στο να …υπάρχω δίχως να ικανοποιηθώ και εγώ!
“It takes two to tango”…Δεν υπάρχει λόγος για να μην προσπαθούμε να δημιουργούμε όμορφες, αν όχι αξέχαστες, ερωτικές/σεξουαλικές αναμνήσεις που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας, τη γνωριμία με τον εαυτό μας και το φύλο μας και συμβάλλουν στη ψυχοσωματική μας υγεία.
EΑN υπάρχει κάποιο δεδομένο προϋπάρχουσας εμπειρίας με τον σεξουαλικό σύντροφο, που δημιουργεί αυτήν την αίσθηση, να προηγηθεί ανάλογη συζήτηση. Επαρκέστερη αυτοεξερεύνηση του σώματος και «καθοδήγηση» του συντρόφου την ώρα του σεξ σχετικά με τον ρυθμό και την ένταση της διέγερσης αλλά και ποια ακριβώς είναι αυτά τα «μονοπάτια».

– Φοβάμαι ότι δεν θα θελήσει να φορέσει προφυλακτικό!
Η ψυχοσωματική υγεία είναι σε πρώτη προτεραιότητα όσο και αν δυσκολεύει το…πάθος της στιγμής! Επίσης και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των συντρόφων είναι απαραίτητος.
EΑN ισχύει το παραπάνω, συζήτηση ανοιχτά με τον σεξουαλικό σύντροφο για τους φόβους και τις ανησυχίες. Πολλές φορές πρέπει μα γνωστοποιούνται με το διάλογο κάποια δεδομένα. Ίσως χρειαστεί και μία επανεξέταση της βάσης στην οποία στηρίζεται η σχέση …

Συνεχίζεται… (Φόβοι για το Σεξ γένους αρσενικού!)

 

 

 

Αλεξάνδρα Γεωργίου
Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Εκπαιδευτικός
( Integrative Counselling, COSCA / Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής)
Απλό Τακτικό Μέλος της Ε.Ε.Σ (Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής) και της E.A.C (Ευρωπαϊκή Εταιρεία