Όταν τις προάλλες παραπονιόμουν για το πόσο καταπονημένο αισθάνομαι το σώμα μου, κάποια συνάδελφος μου πρότεινε κάτι που για μένα ήταν απλώς άλλη μια άγνωστη λέξη. «Να πας να κάνεις ρόλφινγκ» μου είπε. «Άλλο πάλι και τούτο» σκεφτόμουν, καθώς αντανακλαστικά γκούγκλαρα τη λέξη, μη και με πούνε άσχετη. Καμιά φορά αναρωτιέμαι ποιος σκέφτεται όλες αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες και κατά πόσο, τελικά, μας βοηθούν να λύσουμε τα προβλήματά μας και να βελτιώσουμε την κατάσταση του σώματός μας. Αφού έψαξα και ρώτησα βρήκα τον άνθρωπο που θα έλυνε όλες μου τις απορίες, τον Αλέξανδρο Μαρίνη, έναν από τους λίγους πιστοποιημένους θεραπευτές της μεθόδου ρόλφινγκ (rolfing) στη χώρα μας.

«Όλοι βιώνουμε ένταση και άγχος καθημερινά, εξαιτίας του απαιτητικού τρόπου ζωής και όσων που συμβαίνουν γύρω μας. Το σώμα μας αντιδρά και αυτό, σε συνδυασμό με το άγχος, σφίγγει τους μυς, κυρίως τους τονικούς. Επίσης, πολλές συνήθειες που αναπτύσσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας δημιουργούν υποσυνείδητα πρόσθετο άγχος και ένταση στο σώμα. » Ο τρόπος με τον οποίο περπατάμε και καθόμαστε στην καρέκλα ή στον υπολογιστή, μιλάμε στο τηλέφωνο ή πληκτρολογούμε, κουβαλάμε τα παιδιά μας, λυγίζουμε το σώμα μας, σηκώνουμε βάρος, ακόμα και ο τρόπος που ασκούμαστε μπορεί να στραφεί εναντίον μας και να μας προκαλέσει δυσφορία» ξεκινά να μου εξηγεί ο Αλέξανδρος. Ο όρος «ρόλφινγκ» αποδίδεται στην Ίντα Ρολφ, τη βιοχημικό που το 1920 ανακάλυψε μια τεχνική η οποία δημιουργεί ένα ολιστικό σύστημα των μαλακών μορίων, τα οποία επαναφέρουν το σώμα στο κέντρο βάρους του. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μασάζ σε όλο το σώμα που επικεντρώνεται στον συνδετικό ιστό.

Με ειδικούς χειρισμούς, μαλάξεις, διατάσεις και ασκήσεις, ο ρόλφερ επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία στα διάφορα τμήματα του σκελετού (κεφαλή, αυχένα, οσφύ, πύελο, κάτω άκρα), ώστε να βρίσκονται σε υποστηρικτική σχέση μεταξύ τους. Αυτή η τεχνική μασάζ χειροπρακτικής περιλαμβάνει την επανεκπαίδευση του σώματος στην κατάλληλη στάση, μια και η ίδια η στάση είναι που καθορίζει τα προβλήματα υγείας, όπως οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στην πλάτη. Οι τεχνικές μασάζ στο ρόλφινγκ επιδιώκουν να ισιώσουν και να ευθυγραμμίσουν εκ νέου το σώμα, δουλεύοντας το με λαβές. 4.5.2018 Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το hiking Είναι ένα σύστημα που επικεντρώνει σε όλες τις κλειδώσεις του σώματος για να τις ανακουφίσει από την ένταση ετών και με τη βοήθεια της βαρύτητας να βοηθήσει την επαναφορά τους στη σωστή θέση.

Αυτή η τεχνική μασάζ χειροπρακτικής περιλαμβάνει την επανεκπαίδευση του σώματος στην κατάλληλη στάση, μια και η ίδια η στάση είναι που καθορίζει τα προβλήματα υγείας, όπως οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στην πλάτη

Με αυτόν τον τρόπο το σώμα ισορροπεί και εκτελεί όλες τις καθημερινές λειτουργίες πιο ελεύθερα και ξεκούραστα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το ρόλφινγκ παντρεύει την οστεοπαθητική με τη χειροπακτική. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι κερδίζει ολοένα και πιο πολλούς πιστούς που υποστηρίζουν ότι η θεραπεία είναι θαυματουργή, διότι έχει άμεσα αποτελέσματα. «Το ρόλφινγκ συνήθως αποτελείται μόνο από δέκα συνεδρίες που γίνονται σε διάστημα 10-12 εβδομάδων. Κάθε συνεδρία είναι διαφορετική γιατί δουλεύει διαφορετικό μέρος του σώματος. Μετά τις δέκα θεραπείες υπάρχουν εμφανείς αλλαγές στο σώμα και αυτή είναι η διαφορά με το μασάζ ή τη φυσιοθεραπεία, ότι δεν υπάρχει επανάληψη, παρά μόνο συμπληρωματικές συνεδρίες σε περίπτωση τραυματισμών ή αν υπάρξει ανάγκη για ανακούφιση μετά από έντονη δραστηριότητα, εγκυμοσύνη, χειρουργείο» λέει ο Αλέξανδρος.

http://www.lifo.gr/articles/health-fitness_articles/192396/ti-eidos-masaz-einai-kai-giati-milane-oloi-gia-to-rolfingk