Έφτασε ο Μάϊος  και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών.

Η εποχή του καλοκαιριού, είναι γνωστό, ότι  ευνοεί ιδιαίτερα τις λοιμώξεις των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Η ζέστη, η θάλασσα, η ηλιοθεραπεία, η αποτρίχωση  και πάνω από όλα η ανατομία της ευαίσθητης περιοχής, αποτελούν παράγοντες που εκθέτουν τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μολύνσεων (π.χ. μυκητίαση), που αν και οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίζονται εύκολα, δεν παύουν να δημιουργούν ενοχλητικά συμπτώματα και σίγουρα αναστατώνουν την καθημερινότητα και τις προγραμματισμένες δραστηριότητες των γυναικών.

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες «υπεύθυνης» συμπεριφοράς, που μπορεί κάθε γυναίκα να εφαρμόσει, μειώνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης και κρατώντας έτσι μακριά της τους «ανεπιθύμητους» αυτούς «καλοκαιρινούς επισκέπτες».

Προτείνονται:

Σχολαστικός καθαρισμός της περιοχής και αλλαγή του εσώρουχου, καθημερινά (πρωΐ και βράδυ) καθώς και κάθε φορά που ιδρώνετε, με προϊόντα κατάλληλα ώστε να μην διαταραχθεί το pH του κόλπου, ο βλεννογόνος του οποίου περιέχει πολλούς «καλούς» μικροοργανισμούς, που δεν επιτρέπεται να υποστούν βλάβη.

Προτείνεται επίσης, η επιλογή βαμβακερών και όχι συνθετικών εσωρούχων. Όσο για τα παντελόνια, πρέπει να είναι άνετα (κατά προτίμηση και αυτά βαμβακερά), ώστε να μπορεί να αερίζεται καλά η ευαίσθητη περιοχή.

Η σερβιέτα ή το ταμπόν, πρέπει να αλλάζονται κάθε τέσσερεις ώρες τουλάχιστον, ακόμη και εάν έχετε μικρή ροή (η περίοδος έτσι κι αλλιώς ευνοεί την ανάπτυξη των μικροβίων). Επίσης, αλλάζετε ταμπόν μετά την βουτιά στην πισίνα ή την θάλασσα, (γιατί έρχεται και αυτό σε επαφή με το νερό) αφού πλύνετε πρώτα καλά τα χέρια σας, για να μην εισάγετε μικρόβια στον κόλπο σας.

Φροντίστε να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό με στεγνό, γιατί η υγρασία βοηθά τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων στην περιοχή.

Μην ξαπλώνετε στην άμμο. Χρησιμοποιείστε ψάθα και πάνω σε αυτή απλώστε την πετσέτα σας, με τον σωστό τρόπο. Θα πρέπει η επιφάνεια της πετσέτας που ακουμπά στην ψάθα να μην έρθει μετά σε επαφή με το δέρμα σας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, απλώνεται την πετσέτα σας, και όταν χρησιμοποιείται ξαπλώστρα.

Απαιτείται πολλή μεγάλη προσοχή στην αποτρίχωση της ευαίσθητης περιοχής και του μπικίνι, καθώς το ξύρισμα μπορεί να προκαλέσει σχισίματα και κοψίματα, (πύλες εισόδου μικροβίων δηλαδή) εσωτερικά και εξωτερικά.

Σκόπιμη θα ήταν η ενημέρωση και για άλλα είδη αποτρίχωσης (κερί, λέιζερ), από τους ειδικούς, ώστε να μειωθεί και αυτός ο κίνδυνος.

Δεν πρέπει να ξεχνιέται ούτε να υποτιμάται  ποτέ η χρήση του προφυλακτικού κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επιβάλλεται η εφαρμογή του από την αρχή της συνεύρεσης.

Τέλος, να θυμάστε: Σε κάθε περίπτωση που παρατηρείτε, κάποιο ερεθισμό ή έχετε κάποια ενόχληση, κοκκινίλα, φαγούρα τσούξιμο κ.ά., απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Μην προσπαθήσετε να «κάνετε διάγνωση» ή να «επιλέξετε θεραπεία» διαβάζοντας σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο ή συζητώντας το πρόβλημα που τυχόν θα προκύψει, με συγγενείς και φίλους.

Καλή είναι η ενημέρωση, αλλά μέχρι εκεί. Κάθε γυναίκα είναι μοναδική, και για  όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει στην ευαίσθητη περιοχή, ο ειδικός για να το διαχειριστεί είναι ο γυναικολόγος της.

Να έχετε ένα όμορφο και υγιές καλοκαίρι!

 

 

 

 

Άρσα Κιλιτζιάν

Μαία – Συντάκτρια Υγείας Δρόμοι