Δεν είναι λίγα τα παιδιά που είτε γεννιούνται με σημάδια σε κάποιο μέρος του σώματος τους, είτε τα εμφανίζουν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Τα σημάδια αυτά, σχηματίζονται από την ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα, και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, κάποια από αυτά προκαλούνται από ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, για το οποίο γίνεται προσπάθεια ανεύρεσης του κατάλληλου φαρμάκου, που χορηγούμενο θα μπλοκάρει την δράση του γονιδίου αυτού.

Οι γονείς πάντως, δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται, καθώς οι περισσότερες κηλίδες είναι αβλαβείς. Λίγες είναι αυτές που απαιτούν επέμβαση για αισθητικούς κυρίως  λόγους ή γιατί αναπτύσσονται γρήγορα, και ακόμη λιγότερες αυτές που αποτελούν σημάδι κάποιας υποβόσκουσας νόσου. Ωστόσο, η αξιολόγησή τους επιβάλλεται να γίνεται από δερματολόγο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επικρατέστερη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπισής τους είναι το laser.

Σημάδια εκ γενετής :

Καφεγαλακτόχροες κηλίδες ή cafe-au-lait spots

Πρόκειται για  κηλίδες με ανοιχτό καφέ χρώμα. Είναι πολύ κοινές και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Δεν απαιτείται θεραπεία όταν υπάρχει μόνο μία ή λίγες. Αν όμως είναι πολλές, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση καθώς μπορεί να συνοδεύουν κάποια συγγενή νόσο.

Μογγολοειδείς κηλίδες

Είναι μεγάλες κηλίδες, μπλε ή γκρίζου χρώματος, που μοιάζουν με μώλωπες. Είναι πιο κοινές σε μωρά με σκουρόχρωμη επιδερμίδα και εμφανίζονται συνήθως στο χαμηλό τμήμα της πλάτης, στους γλουτούς, τα πόδια και τα χέρια. Τα σημάδια συνήθως  ξεθωριάζουν κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας και δεν χρήζουν καμίας θεραπείας.

Ερυθροχρωματικές κηλίδες

Πρόκειται για μόνιμα σημάδια που αρχικά έχουν ροζ χρώμα, αλλά καθώς το παιδί μεγαλώνει αποκτούν σκούρο κόκκινο ή μοβ χρώμα.  Συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο και τον λαιμό, αλλά είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος. Αν και οι περισσότερες ερυθροχρωματικές κηλίδες δεν σχετίζονται με άλλες παθήσεις, κάποιες φορές συνυπάρχουν με κάποια συγγενή σύνδρομα.

Συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι

Εμφανίζονται από τη στιγμή της γέννησης.  Πρόκειται για  μεγάλες, σκουρόχρωμες ελιές που διαφέρουν σε μέγεθος  και συνήθως εντοπίζονται στο κεφάλι ή το σώμα. Τα παιδιά με συγγενείς μελανοκυτταρικούς σπίλους, μεγάλου κυρίως μεγέθους,  αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή τους και γι’ αυτό θα πρέπει να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Αιμαγγειώματα

Τα αιμαγγειώματα, μπορεί να είναι κηλίδες κόκκινου ή ροζ χρώματος που εντοπίζονται συνήθως στον αυχένα, το μέτωπο, τα βλέφαρα ή ανάμεσα στα μάτια. Τα αποκαλούν και «φιλιά του αγγέλου». Σχηματίζονται από διεσταλμένα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα. Συνήθως, αυτές που βρίσκονται στο μέτωπο, τα βλέφαρα και τα μάτια ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου.

Μπορεί επίσης να  είναι κηλίδες ροζ ή κόκκινου χρώματος, που αναπτύσσονται μέσα στο πρώτο έτος της ηλικίας  αλλά μέχρι την ηλικία των 10 ετών, συνήθως μένει μόνο το σημάδι από την ανάπτυξή τους, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί με laser.

Η θεραπεία των αιμαγγειωμάτων επιβάλλεται, όταν:  Αναπτύσσονται γρήγορα, αιμορραγούν ή προκαλούν λειτουργικά προβλήματα, όπως: Όταν για παράδειγμα βρίσκεται κοντά στα μάτια, το στόμα, ή τη βουβωνική χώρα.

Τέλος,  αν το παιδί εμφανίζει τρία ή περισσότερα αιμαγγειώματα, ή ένα αιμαγγείωμα που καλύπτει μεγάλο τμήμα του προσώπου, τότε κρίνεται απαραίτητη η εξέταση για τυχόν εσωτερικά αιμαγγειώματα ή άλλες παθήσεις.

 

 

 

 

Άρσα Κιλιτζιάν

Μαία – Συντάκτρια Υγείας Δρόμοι