Είναι γνωστό οτι με το να μιλάει ένας γονιός στο βρέφος του βελτιώνει τον δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων βλέπουν τα κατοικιδια τους σας δικά τους παιδιά, αλλά ισχυεί το ιδιο για την ομιλία που ισχυει και στο ανθρώπινο βρέφος;

Όλοι όσοι έχουν σκύλο σίγουρα έχουν την συνήθεια να τον ρωτάνε «ποιος είναι το καλύτερο παιδί; » με έναν ιδιαίτερα ενθουσιώδη και ταυτόχρονα στοργικό τόνο στην φωνή.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων το κάνουν αυτό ενστικτωδώς επειδή αισθάνονται ακριβώς την ίδια σύνδεση με τα κατοικίδια ζώα τους, όπως και με το βρέφος τους. Αλλά αυτό το είδος «baby talking» έχει κάποια πραγματική επίδραση στον σκύλο;

Μια ομάδα επιστημόνων έθεσε ως στόχο να ερευνήσει αν αυτός ο τρόπος ομιλίας στον σκύλο βελτιώνει τον δεσμό μεταξύ κατοικίδιων ζώων και ανθρώπων και πιο συγκεκριμένα αν είναι χρήσιμο για τον σκύλο. Τα κίνητρα πίσω από αυτήν την έρευνα είναι ότι υπάρχει ολόκληρη καταχώρηση λέξεων και φράσεων γνωστές και ως η ομιλία που απευθύνεται σε βρέφη «baby talk», που θεωρείται ότι βοηθά στην απόκτηση γλωσσικών ικανοτήτων και βελτιώνει τον τρόπο που το μωρό δένεται με τον ενήλικα. Αυτή η μορφή ομιλίας μοιράζεται  κάποιες ομοιότητες με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μιλάνε στα κατοικίδια τους, γνωστή και ως dog-directed speech. Αυτός ο υψηλός ρυθμικός τόνος στην φωνή του είναι συνηθισμένος στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με τα σκυλιά στις δυτικές κουλτούρες, αλλά δεν είναι πλήρως διασαφηνισμένο για το αν ωφελεί έναν σκύλο με τον ίδιο τρόπο που ωφελεί ένα μωρό.

Έτσι λοιπόν για την ανάγκη της έρευνας σχεδιάστηκαν δύο πειράματα στα οποία οι άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν με σκύλους. Στο πρώτο πείραμα εξετάστηκε η ομιλία που απευθύνεται σε ενήλικες (adult-directed speech) έναντι της ομιλίας που απευθύνεται σε σκύλους (dog-directed speech).

Η ομιλία που απευθύνεται σε σκύλους ήταν προσαρμοσμένη για σκύλους τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς προσωδίας.

Αντίθετα, η ομιλία που απευθύνεται σε ενήλικες περιείχε προτάσεις όπως «Πήγα στον κινηματογράφο χθες το βράδυ», οι οποίες εκφράστηκαν με «κανονικό» τόνο φωνής.

Τα περιθώρια προσοχής των σκύλων μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τύπων ομιλίας, και αφού τα άκουσαν, τα σκυλιά κλήθηκαν να επιλέξουν με ποίον ομιλητή ήθελαν να αλληλεπιδράσουν.

Αυτό το πρώτο πείραμα αποκάλυψε ότι τα σκυλιά προτιμούσαν περισσότερο τους ανθρώπους που τους είχαν απευθυνθεί χρησιμοποιώντας την ομιλία που απευθύνεται σε σκύλους. Ωστόσο, υπήρχε η πιθανότητα ότι ήταν απλώς ο συναισθηματικός και ενθουσιώδης τόνος που χρησιμοποιήθηκε προς τους σκύλους και ότι το περιεχόμενο δεν είχε σχέση με την προτίμησή τους.

Έτσι, στο δεύτερο πείραμα, το περιεχόμενο από το πρώτο πείραμα επαναλήφθηκε αλλά με ανεστραμμένο τόνο, έτσι ώστε το περιεχόμενο που σχετίζεται με το σκυλί να εκφραστεί με τον τόνο της ομιλίας που απευθύνεται προς έναν ενήλικα και αντιστρόφως.

Βρέθηκε ότι οι ενήλικες σκύλοι ήταν πιο πιθανό να θέλουν να αλληλεπιδράσουν και να περάσουν χρόνο με τον ομιλητή που χρησιμοποίησε τον τόνο που απευθύνεται στους σκύλους με το αντίστοιχο περιεχόμενο που σχετίζεται με σκύλους, από ό, τι αυτοί που χρησιμοποίησαν ομιλία απευθυνόμενοι σε ενήλικες χωρίς περιεχόμενο σχετικό με σκύλους.

Όταν μπέρδευαν τους δύο τύπους ομιλίας και περιεχομένου οι σκύλοι δεν έδειξαν προτίμηση για έναν ομιλητή έναντι άλλου.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι ενήλικοι σκύλοι για να καταλάβουν χρειάζεται να ακούν λέξεις που σχετίζονται με αυτούς με τον ιδιαίτερο αυτόν συναισθηματικό τόνο.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας ελπίζουν ότι αυτή η έρευνα θα είναι χρήσιμη για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αλληλεπιδρούν με τα ζώα τους, για τους κτηνιάτρους  καθώς και για τους ανθρώπους που ασχολούνται με επαγγέλματα διάσωσης.

https://www.diagnovet.gr/index.php/zoa-syntrofias/skylos/item/2861-giati-prepei-na-milame-sto-sklylo-mas