Ο Ιπποκράτης (πατέρας της ιατρικής) θεωρούσε τις “εντριβές” απαραίτητη γνώση για τον καλό γιατρό και έλεγε “Ο καλός γιατρός πρέπει να γνωρίζει πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα πρέπει να ξέρει να κάνει εντριβές, γιατί η εντριβή μπορεί να σφίξει μια πολύ χαλαρή άρθρωση και να χαλαρώσει μια άλλη πολύ σφιχτή”!! Με τον όρο μασάζ ή μάλαξη εννοούμε ένα σύνολο χειρισμών που βασίζονται στις αρχές της ανατομίας, φυσιολογίας και παθολογίας και εφαρμόζονται µε τα χέρια στους μαλακούς ιστούς τους ανθρώπινου σώματος. Η ελληνική λέξη μάλαξη προέρχεται από το ρήμα «µασσείν» που σημαίνει μαλάσσω (ζυμώνω).

Το μασάζ αποτελεί βασικό πυρήνα της φυσικοθεραπείας και θεωρείται πως είναι μία από τις ρίζες της. Πολλοί θεραπευτές από τον 16ο αιώνα έχουν γράψει για την επιτυχή θεραπεία με τη χρήση μάλαξης στους ασθενείς.
Ενστικτωδώς ο άνθρωπος αγγίζει το μέρος που πονά. Η χρησιμοποίηση της αφής σαν θεραπεία μειώνει το στρες και οδηγεί σε ψυχολογική και σωματική χαλάρωση. Η χρήση των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων σε συνδυασμό με το μασάζ ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους. Οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν βότανα και αιθέρια έλαια σε συνδυασμό με τεχνικές μασάζ για να αποβάλουν από τους μυς τους τις τοξίνες. Στο Δυτικό Μεσαίωνα το μασάζ απέκτησε κακή φήμη καθώς η κοινωνία κατηγόρησε τις “απολαύσεις της σάρκας” και την ανθρώπινη επαφή. Επανήλθε όμως στην Δύση από τους Σουηδούς ενστικτωδώς, μιας και ο άνθρωπος ασυναίσθητα αγγίζει το μέρος που πονά. Η χρησιμοποίηση της αφής σαν θεραπεία μειώνει το στρες και οδηγεί σε ψυχολογική και σωματική χαλάρωση.

Στις μέρες μας το μασάζ είναι πολύ διαδεδομένο στην Ασία και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στη Δύση με την διάδοση της “φυσιοθεραπείας” και των “εναλλακτικών” μορφών θεραπείας.

Ποια είναι όμως τα είδη του;
Μασάζ αρωματοθεραπείας: Στο μασάζ αρωματοθεραπείας χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια, τα οποία επιλέγονται βάσει ιδιοτήτων, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, π.χ. χαλαρωτικά, αναζωογονητικά, κτλ. Είναι ιδανικό για προβλήματα που σχετίζονται με συναισθηματικούς παράγοντες

Βαθύ μασάζ ιστών: Σε αυτό, ο θεραπευτής στοχεύει στα βαθύτεραμυϊκά στρώματα και στον συνδετικό ιστό. Χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις χρόνιας έντασης και πόνου στους μύες, αποκατάσταση τραυματισμών, ορθοστατικά προβλήματα κ.α.

Σουηδικό μασάζ: Είναι ίσως το πιο διαδεδομένο μασάζ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εφαρμόζεται με κυκλικές κινήσεις και πιέσεις στις επιφανειακές μυϊκές στοιβάδες, με τη χρήση ελαίων ή λοσιόν.

Μασάζ με ζεστές πέτρες: Οι θερμές πέτρες που τοποθετούνται σε ορισμένα σημεία του σώματος, βοηθούν στη χαλάρωση των μυών και στην εξισορρόπηση των ενεργειακών κέντρων του σώματος. Πρόκειται για ελαφρύ μασάζ που κάνει πολύ καλό στην μυϊκή ένταση.

Ρεφλεξολογία: Εφαρμόζεται κυρίως στα πόδια (και στις παλάμες), ασκώντας πίεση σε διάφορα σημεία που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα όργανα του σώματος, λειτουργώντας έτσι ευεργετικά στα πάσχοντα σημεία του σώματος.

Μασάζ εγκυμοσύνης: Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, ανακουφίζει από πόνους. Εφαρμόζεται από πιστοποιημένους θεραπευτές, που γνωρίζουν τη σωστή θέση του σώματος και πως να προσαρμόζουν τις τεχνικές για μια έγκυο γυναίκα.

Αθλητικό μασάζ: Είναι σχεδιασμένο για αθλητές, ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί και να αυξάνει η απόδοση. Χρησιμοποιείται φυσικά και από ανθρώπους που δεν είναι αθλητές, αλλά έχουν υπερκινητική ζωή. Βοηθά στη χαλάρωση των μυών και αυξάνει την ευλυγισία.

Το μασάζ όταν γίνεται σωστά από επαγγελματία έχει αρκετά οφέλη και μπορεί να προσφέρει στο σώμα σας παρά πολλά. Μερικά από αυτά είναι:

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Κινητοποιεί το λεμφικό σύστημα
Απελευθερώνει την ροτονινη (ορμόνη της χαράς)
Ανακουφίζει και βοηθά στον έλεγχο του πόνου
Μειώνει το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Μειώνει το αίσθημα της κόπωσης
Επιτυγχάνει την αρμονική λειτουργιά του μυαλού, του σώματος και τις ψυχής
μασάζ

Στάλω Παπαγεωργίου- Φυσιοθεραπεύτρια

http://www.learnincy.com/iatrika/fisikotherapia/masaz-idiotites-kai-ofeli/