Ο λόγος για μία πολύ ιδιαίτερη χειρουργική επέμβαση, αφού σε όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιηθεί μόνο περίπου 150 αυτού του είδους, και ονομάζονται «ετεροτοπικές» μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Η πρώτη μάλιστα είχε γίνει την δεκαετία του 1970 από τον πρωτοπόρο γιατρό Κρίστιαν Μπάρναρντ στη Νότια Αφρική, ενώ η μέση διάρκεια επιβίωσης για τους συγκεκριμένους ασθενείς είναι γύρω στα δέκα χρόνια.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για ένα Ινδό 56 ετών που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς και τελικά βρέθηκε με δύο καρδιές να χτυπάνε η μία δίπλα στην άλλη.

Όταν οι γιατροί επιχείρησαν να μεταμοσχεύσουν τη νέα καρδιά, που προερχόταν από έναν έφηβο μετά τον εγκεφαλικό θάνατο του τελευταίου, συνειδητοποίησαν ότι ήταν πολύ μικρή για τον ασθενή – λήπτη.

Τότε σε μια τελευταία απόπειρα να σώσουν τον καρδιοπαθή, αποφάσισαν να προχωρήσουν στο «σχέδιο Β» και συνέδεσαν τη νέα υγιή καρδιά με την ανεπαρκή καρδιά του ασθενούς.

Η σπάνια επέμβαση, που διήρκεσε επτά ώρες και έγινε σε νοσοκομείο στην ινδική πόλη Χαϊντεραμπάντ, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Ντέιλι Μέιλ», είχε επιτυχία.

Έτσι ο  άνδρας,  βρέθηκε με δύο καρδιές που αν και χτυπούν με διαφορετικούς ρυθμούς, αλληλοσυμπληρώνονται και διευκολύνουν  με αυτό τον τρόπο την κυκλοφορία του αίματός του.