ΕΡΩΤΗΣΗ: «Αισθάνομαι σαν να έχω ένα περιστασιακό κρυολόγημα κατά την διάρκεια  όλου του χειμώνα και αυτό είναι κάτι που μου συμβαίνει κάθε χρόνο. Νιώθω μπούκωμα, έχω φτέρνισμα και καταρροή, που υποχωρούν δύσκολα. Μήπως πρόκειται για κάποια αλλεργία και όχι για κρυολόγημα; Πώς μπορώ να το διακρίνω;»

Τα κρυολογήματα και οι αλλεργίες, εμφανίζουν πολλά κοινά συμπτώματα, όπως, συνάχι, κούραση και κάποιες φορές ξηρό και επίμονο βήχα. Μόνο που τα συμπτώματα αυτά, προκαλούνται από διαφορετικά αίτια στο κρυολόγημα από ότι στις διάφορες αλλεργίες, αφού τα κρυολογήματα οφείλονται σε ιούς ενώ η εκδήλωση των αλλεργιών, είναι η «απάντηση» – αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε ουσίες που το ενεργοποιούν, γνωστές σαν αλλεργιογόνα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μας βοηθούν να διακρίνουμε πότε πρόκειται για την μία και πότε για την άλλη περίπτωση, όπως:

Τα κρυολογήματα, κάποιες φορές, κάνουν πυρετό ενώ οι αλλεργίες ποτέ. Επιπλέον, αν υποφέρετε από κάποια αλλεργία, είναι πιθανό νε εμφανίζετε επίσης, φαγούρα καθώς και μάτια που τρέχουν, συμπτώματα δηλαδή που τυπικά δεν συνοδεύουν ένα κρυολόγημα.

Πάντως το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε για ποιο από τα δύο πρόκειται, είναι η διάρκεια των συμπτωμάτων, καθώς όταν πρόκειται για ένα κοινό κρυολόγημα, τα συμπτώματα σπάνια διαρκούν περισσότερο από δύο περίπου εβδομάδες, ενώ όταν το πρόβλημά σας είναι η αλλεργία, μπορεί να διαρκούν για όσο καιρό παραμένετε εκτεθειμένοι στο αλλεργιογόνο που πυροδοτεί την εμφάνισή της.

Έτσι, αν τα «συμπτώματα κρυολογήματος» που έχετε κάνουν την εμφάνισή τους την ίδια περίοδο κάθε χρόνο και διαρκούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πολύ πιθανόν να πρόκειται για κάποιας μορφής αλλεργία. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες, βιώνουν τα συμπτώματα αυτά για έξι περίπου εβδομάδες κάθε φορά.

Στην περίπτωση λοιπόν που είστε αλλεργικοί σε κάτι που βρίσκεται μέσα στο σπίτι σας, όπως τα ακάρεα της σκόνης, την υγρασία ή κάποιο κατοικίδιο, τα συμπτώματά σας θα επιδεινωθούν κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών, επειδή το σπίτι παραμένει κλειστό για τις περισσότερες ώρες του 24ώρου, με αποτέλεσμα να μην μπαίνει μέσα φρέσκος αέρας.  Αντίθετα μάλιστα, ακόμη και το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού μπορεί επιπλέον να ανακυκλώνει  τα αλλεργιογόνα.

Αν λοιπόν τα συμπτώματά σας διαρκούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο για να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu Hope Ricciotti, M.D., and Hye-Chun Hur, M.D., M.P.H.

Απόδοση στα ελληνικά – Επιμέλεια

Υγείας Δρόμοι