Οι εντυπώσεις που σχηματίζονται κατά τα πρώτα λεπτά μιας συνάντησης με ένα νέο πρόσωπο, έχουν καθοριστική και μακροχρόνια επίδραση στην ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά τα πρώτα λεπτά μιας νέας γνωριμίας, μπορούν να είναι αρνητικές και να οδηγήσουν σε σοβαρή μείωση νέων επαφών μεταξύ των δύο.

Έτσι, όταν οι εντυπώσεις είναι θετικές και οι αποφάσεις που παίρνουμε για ένα πρόσωπο που συναντούμε για πρώτη φορά μετά από τα πρώτα μερικά λεπτά της συνάντησης, τότε μπορούμε να επικοινωνήσουμε περισσότερο και μιλάμε περισσότερο, κάνοντας γνωστά στοιχεία για τον εαυτό μας.

Η εποικοδομητική αυτή συμπεριφορά, συμβάλει στην ανάπτυξη της σχέσης, της φιλίας και σε ορισμένες περιπτώσεις της αγάπης.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέρχονται από έρευνα που έκαναν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα στο Οχάιο. Μελέτησαν τις αρχικές εντυπώσεις που κατέγραψαν 164 φοιτητές που συναντήθηκαν ανά 2 για πρώτη φορά.

Η διάρκεια της πρώτης συνάντησης των φοιτητών ήταν από 3 έως 10 λεπτά. Εκτός από τις εντυπώσεις τους, οι φοιτητές δήλωναν το τι κοινό έβρισκαν με το άλλο άτομο που συναντούσαν, πόσο τους άρεσε το εν λόγω πρόσωπο, πως έβλεπαν τη σχέση αυτή να εξελίσσεται και ποιες αποφάσεις έπαιρναν.

Στη συνέχεια, μετά από 9 εβδομάδες, οι φοιτητές έδιναν πληροφορίες στους ερευνητές για το πώς εξελίχθηκε η σχέση με το άτομο, που είχαν γνωρίσει στην αρχή της έρευνας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι οποίοι έβλεπαν από την αρχή με θετικό τρόπο την εξέλιξη της σχέσης τους, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στενές σχέσεις. Και αυτό συνέβαινε ανεξάρτητα από το εάν η αρχική συνάντηση είχε διαρκέσει 3, 6 ή 10 λεπτά.

Η θεωρία ότι η ποιότητα μιας σχέσης καθορίζεται στα πρώτα λεπτά μιας συνάντησης, υποστηρίζεται από τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας. Οι περισσότερες θεωρίες σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων, δίνουν λιγότερη σημασία στις εντυπώσεις και αποφάσεις που λαμβάνονται κατά τα πρώτα λεπτά της πρώτης συνάντησης μιας διαπροσωπικής σχέσης.

Πολλοί πιστεύουν ότι η πρώτη συνάντηση είναι απλά η αρχική επαφή, το ανιχνευτικό στάδιο για μια μελλοντική σχέση. Στη συνέχεια με την ανάπτυξη της σχέσης, ο ένας μαθαίνει περισσότερα για τον άλλο, έχουν κοινές εμπειρίες και αντιλαμβάνονται το ρόλο και το σεβασμό που θα έχουν στη σχέση τους.

Είναι γνωστό όμως, ότι οι άνθρωποι συχνά δεν αντιδρούν λογικά αλλά με συναισθηματικές ή ακόμη και παράλογες συμπεριφορές. Αυτό παρατηρείται ακόμη περισσότερο όταν οι σχέσεις είναι πολύ στενές ή ερωτικού τύπου.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχικές εντυπώσεις έχουν καθοριστική σημασία, εντούτοις η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πολύπλοκη, απρόβλεπτη, μεταβαλλόμενη.