Αν και κατά κανόνα, οι ψυχικά ασθενείς είναι αποκλεισμένοι από την αγορά και μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό με διαγνωσμένη ψυχική νόσο καταφέρνει να βρει μια θέση εργασίας, η δουλειά βοηθά  να ισορροπήσουν και να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα περιστατικά ψυχικών παθήσεων. Και ο αριθμός των ανδρών είναι μεγαλύτερος και η απουσία τους από την αγορά εργασίας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη κλονισμένη υγεία τους.

Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα προτιμούν τη σιωπή.

Η ανδρική εκδοχή της κατάθλιψης εκδηλώνεται κυρίως ως «αυξημένη επιθετικότητα, θυμός, έντονες εναλλαγές συναισθημάτων και αντικοινωνική συμπεριφορά». Τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης συγχέονται συχνά με το άγχος, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έγκαιρη διάγνωση.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από τη Λειψία, τα άτομα με διαγνωσμένες ψυχικές νόσους μπορούν να απορροφηθούν σε θέσεις εργασίας και μάλιστα όχι μόνο σε χαμηλόμισθες, όπως είθισται, αλλά και σε καλύτερα αμειβόμενες.

Η ανάγκη για εργασία στους ψυχικά ασθενείς είναι πολύ μεγάλη, αναφέρουν ειδικοί. Ωστόσο, παρά τα θεραπευτικά αποτελέσματα που έχει αποδεδειγμένα η μισθωτή εργασία σε ψυχικά πάσχοντες, οι περισσότεροι εργοδότες παραμένουν διστακτικοί.

Ανησυχούν ότι ένας τέτοιος εργαζόμενος δεν θα είναι αποδοτικός. Και όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά από αυτά τα άτομα έχουν ιδιαίτερες ικανότητες και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Πολλοί μπορεί πράγματι να μην τα καταφέρνουν σε προσωπικό επίπεδο αλλά στη δουλειά τους δίνουν το 100% και παραπάνω, επισημαίνουν.