«Αδελφοποίηση» στις σχέσεις, ονομάζεται η απουσία του ερωτικού στοιχείου, σε τέτοιο βαθμό που οι σύντροφοι καταλήγουν να είναι σαν αδέρφια. Σε αρκετά ζευγάρια, στο πέρασμα των χρόνων, η σχέση τους καταλήγει εκεί.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι μεταξύ τους δεν υπάρχει στοργή ή αγάπη, απλά η σχέση έχει περιοριστεί σε φιλικό μόνο επίπεδο.
Πολλοί λόγοι οδηγούν το ζευγάρι στο να καταλήξει σε αυτό το στάδιο.Η δύσκολη καθημερινότητα, η έλλειψη χρόνου, οι καθημερινές εντάσεις, η παραίτηση.
Πολλές φορές και σοβαρότεροι λόγοι, όπως κάποια ασθένεια, ο ερχομός ενός παιδιού, η τρίτη ηλικία, μπορεί να κάνει τους συντρόφους να χάσουν την ερωτική τους ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση και ιδίως όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι, είναι στο χέρι του ζευγαριού να αλλάξει τη συνθήκη, ή να μείνει ευχαριστημένο με αυτό που έχει.

Καλό είναι όμως, όπως και να’ χει, το ζευγάρι να επικοινωνήσει αυτό που συμβαίνει και να προσπαθήσει να θυμηθεί τι το ένωνε παλιότερα. Το να επιβεβαιώσει ο καθένας το ρόλο του φύλου του και να νιώσει αρεστός και ποθητός, του δημιουργεί δυναμικότητα και αυτοπεποίθηση.
Πολλοί σύντροφοι που το ζουν αυτό, μπορεί να υποκρίνονται και στον ίδιο τους τον εαυτό ότι δεν τους ενοχλεί, αλλά η βαθύτερη αλήθεια είναι ότι όλοι θέλουν να επιβεβαιώνουν το ρόλο τους. Η σεξουαλικότητα είναι ένα δώρο που μπορούν να γεύονται οι σύντροφοι μεταξύ τους και το να περιορίσουν τη σχέση τους σε φιλικό επίπεδο δημιουργεί εσωτερικές ανέκφραστες ανασφάλειες και ενδόμυχο θυμό, που ο ένας εκφράζει στον άλλο.

Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.